maanantaina, joulukuuta 24, 2007

Hyvää joulua!



Oikein rauhaisia joulupyhiä kaikille! Lähden aamulla Kustaviin viettämään vanhempieni ja sisarusteni kanssa joulua landelle netin ulottumattomiin, joten jos on asiaa, ottakaa puhelimella yhteyttä.

En lähettänyt kenelleen joulukortteja ja ostin lahjaksi vain luomumausteita ja luomusuklaata. Joululahja- ja korttirahat panen tyttöystäväni kautta Senegalin slummien ihmisten auttamiseen sekä Carbonfundille. Kyseisen lafkan kautta voi rahoittaa hankkeita, joilla voi nollata omat tai ystävien ilmastovaikutukset. Jotkut kutsuvat hommaa anekaupaksi, mutta rahalla todella vähennetään päästöjä mm. sademetsien suojelun avulla ja koko homma pyörii voittoa tavoittelemattoman maailmanlaajuisen järjestön kautta.

Jos siis lahjat jäi hommaamatta, nollaa vaikka perheen tai ystävän vaikutus ilmastoon joulukuulta tai koko talvelta. Se ei montaa euroa maksa, jokusella kympillä pystyy nollaamaan keskimääräisen suomalaisen koko vuoden ilmastovaikutuksen!

Perheemme joulupöytä on tietenkin viimeisen päälle ekologinen sisältäen pelkästään vegaanisia tuotteita. Eikä todellakaan ole sellainen olo, että olisin luopunut yhtään mistään. Moni minun tilanteessani olisi varmaan eri mieltä, se sallittakoon heille.

Vielä kerran hyvää joulua joka iikalle ja suurkiitokset erityisesti positiivisesta palautteesta! Itse en stressannut hetkeäkään mistään jouluun liittyvästä ja olen iloinen, että sain töistä pari päivää vapaaksi että ehdin nähdä kunnolla perhettäni. Se onkin joulussa parasta syöpöttelyn ohella.

Vielä loppukevennys: tikku-ukoilla esitettynä joululaulu sukupuolitautien vaaroista (ei pienille pilteille, yhdellä tikku-ukolla näkyy pussit). Minua nauratti. Kondomien jakaminen kehitysmaissa olisi ensisijaisen tärkeää ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä, koska se vähentää liikakansoituksen syntymistä (piti keksiä joku syy, että voin linkittää tuon pätkän).

sunnuntai, joulukuuta 16, 2007

Vertaisarvioinnista ja lähdekriittisyydestä

Internetissä tulee vastaan ihan mitä tahansa. Kaikki Internetissä leviävä ei ole totta. Tämän varmaan ymmärtää jokainen. Se, että kirjoitan tähän blogiin juttuja ei tee niistä tosia. Ja sama pätee keneen tahansa muuhunkin Internetiin kirjoittavaan henkilöön.

Miten sitten pystyy paljastamaan hyvän tieteen täydestä tuubasta. Tähän on monia keinoja.

1.) Käytä järkeä.

Jos olet viimeiset 20 vuotta lukenut tiedelehdistä artikkeleita aiheesta ja joku väittää kaiken lukemasi olevan täyttä roskaa, ole erittäin kriittinen. Tarkasta lähteet. Katso, mitä luotettavat tiedelähteet kertovat aiheesta.

Huom: Tieteen kuvalehti, Ilta-sanomat ja Seittemän päivää eivät ole tiedelehtiä. Populaarijulkaisut ja tieteelliset julkaisut ovat kaksi eri asiaa. Wikipedia ei ole tieteellinen julkaisu ja sitä pystyy muokkaamaan kuka vain, mutta lähteet ovat siitä huolimatta usein päteviä. Wikipedian lukemisessa käytä erityistä varovaisuutta ja lähdekriittisyyttä.

2.) Luota vain vertaisarvioituihin tutkimuksiin.

Vertaisarviointi tarkoittaa sitä, että ennen kuin tieteelliset artikkelit hyväksytään julkaistavaksi, ne luetutetaan saman alan tutkijoilla, jotka valitaan usein satunnaisesti. Linkissä on selitetty koko prosessi juurta jaksain. Tällä menetelmällä pystytään törkeimmät epäkohdat löytämään jo ennen julkaisua. Arvostetuimpiin julkaisuihin tarvitaankin erittäin pätevää tiedettä, ja tämän takia denialistien artikkelit loistavat poissaolollaan tieteellisissä julkaisuissa.

Huom: vertaisarviointi on käytännössä pakollinen, mutta se ei takaa sitä, että artikkelissa ei olisi virheitä. Aiheesta lisää mm. RealClimatessa. Muistakaa, että vertaisarvioimaton tutkimus on tiedemaailmassa täysin arvoton, mutta vertaisarvioitu julkaistu tutkimus ei välttämättä ole virheetöntä huipputiedettä.

3.) Salaliittoteoriat ovat tuubaa

Kautta maailmanhistorian joka ikinen maailmanluokan salaliitto on osoittautunut höpöhöpöksi. Kuussa on oikeasti käyty, UFO:t eivät ole kaapanneet tuhansia ihmisiä USA:n hallituksen toimesta, New World Orderia ei ole olemassa, koko tiedemaailma ei ole lahjottua, YK:lla ei ole ympäristöhörhöagendaa, USA ei organisoinut WTC-iskuja (jos kohta ei tehnyt kaikkea niitä estääkseen).

4.) Maisteri ei ole joka alan asiantuntija

Ilmastotutkimus on tiedettä, jota on maallikon vaikea ymmärtää. Maallikkona voin sanoa sen varmaksi. Muuttujia on hirveä määrä, kuten myös niihin vaikuttavia tekijöitä. Palautekytkennät ja muut ovat todella monimutkaisia ja rinnakkaisvaikutuksia on hankala laskea.

Johtuen aiheen monimutkaisuudesta ja vaikeudesta on ehdottoman tärkeää, että aiheesta kirjoittavalla on pätevyys alasta. En nyt tarkoita tavallisia uutisia tai esimerkiksi omaa blogiani: on aivan kohtuutonta odottaa, että uutisten kirjoittajilla olisi tohtorin tutkinto jokaisesta aiheesta, josta he uutisoivat. Mutta tieteellisten artikkeleiden, joihin uutisissa vedotaan pitää olla oman alansa asiantuntijoiden kirjoittamia.

Jos minä tietojärjestelmätiedepohjalta kirjoittasin artikkelin, jossa väittäisin koko modernin lääketieteen olevan täyttä tuubaa, saisin murskatuomion. Miten joku voi edes kehdata ilman pienintäkään tieteellistä näyttöä alasta luulla pystyvänsä murjomaan koko maailman tiedeyhteisön mielipiteet? Surullisinta on, että aina jotkut uskovat kyseisiin artikkeleihin.

5.) Ole skeptinen ja kriittinen

Skeptisyys on tervettä. Skeptisyys on hyvä asia. Se, ettei usko kaikkea mitä uutisissa kerrotaan sellaisenaan on tervettä, koska kaikessa uutisoinnissa on mukana mielipiteitä. Uutiset ovat ihmisten tekemiä. Joka tapauksessa sen lisäksi, että kannattaa olla skeptinen pääuutisia kohtaan, vielä enemmän skeptisyyttä kannattaa harjoittaa valtavirtatiedettä vastaan väittävien artikkelien kanssa.

Otetaanpa tarkasteluun esimerkkejä.

Climateaudit
- netin kuuluisimpia ilmastokriittisiä sivustoja. SourceWatch kertoo, että pitäjä McIntyre on saanut kaksi pitkää artikkelia julkaistua. Nekin Energy and Environmentissa, joka on skeptikoiden julkaisu, jonka vertaisarviointiprosessia on kritisoitu paljon (esim. Environmental Science and Technologyssa). Lisäksi Geophysical Research Letters on julkaissut joitakin McIntyren kirjoituksia. GRL on vertaisarvioitu julkaisu, mutta tekstien pituudet ovat tyyppillisesti vain 3-5 sivua. McIntyre ei ole ilmastotieteen asiantuntija, mutta on kyllä erittäin pätevä tilastotieteilijä, joka on löytänyt monia pieniä virheitä pätevistä tutkimuksista. Kuuluisin työ McKitrickin kanssa tehdystä lätkämailakuvaajan kritiikistä. Climateaudit on pätevämpi kuin useimmat muut skeptikkosivustot.

CO2 Science - toinen erittäin kuuluisa sivusto. SourceWatchin mukaan massia tullut Exxon Mobililta ainakin 90 000 taalaa. Tieteen ja vertaisarvioitujen tutkimusten kanssa järjestöllä on hyvin vähän tekemistä.

JunkScience.com on kolmas erittäin kuuluisa ilmastokriittinen sivusto. SourceWatch kertoo, että sivuston pitäjällä Milloylla ei ole tieteellistä pätevyyttä ilmastotutkimuksesta ja hänen aiempi duuninsa oli tupakkayhtiön lobbarina, herralla ei ole yhtäkään vertaisarvioitua tutkimusta tiedelehdissä ja hän on tehnyt täysin tieteen kanssa perusteettomia väitteitä lobbatessaan asbestin erinomaisuutta rakennusmateriaalina.

Friends of Science saa rahoitusta öljy-yhtiöiltä, tietoa täällä, täällä ja lisää juttua SourceWatchissa.

Esimerkkinä pari artikkelia, joihin ei kannata luottaa tutkimatta asiaa enempää. Environmental Effects of Increased Atmospheric Carbon Dioxide on jo kolmas samojen tekijöiden artikkeli aiheesta. Ja onpas kerrassaan pätevän näköinen. Pari asiaa kuitenkin häiritsee:

  • OISM ei ole ilmastotieteen tutkimuskeskus lainkaan
  • Lehti, jossa artikkeli on julkaistu, on täysin epätieteellinen ja on julkaissut mm. artikkelit, joiden mukaan homomiehet elävät 20 vuotta lyhempään (perustuen mihin?), HIV ei aiheuta aidsia (artikkelin kirjoittajille vinkki: siitä vaan kokeilemaan), evoluutio on humanistien salajuoni, jonka tarkoitus on korvata kreationistiuskonto evouskonnolla (aika hiljaista), väittää myös että abortti aiheuttaa rintasyöpää (abortin vastaisten järjestöjen tekstiä kenties?)...
  • RealClimatella on pitkä lista artikkelissa olevista virheistä.
Are Carbon Emissions the Cause of Global Warming? on toinen pintapuolisesti maallikolle ihan hyvännäköinen artikkeli. Mikäs tässä sitten on pielessä?

  • Ludvig von Mises Institute on oikeistolainen think-tank, jolla ei ole mitään tekemistä ilmaston kanssa vaan lafka on talousliberalismia ajava etujärjestö.
  • Kirjoittaja on matematikko ja tietokoneinsinööri, jolla ei ole mitään tekemistä ilmastotieteen kanssa.
  • Herra väittää, että tasan tietyn kuukauden aikana tänä vuonna koko tiedeyhteisö olisi yhtäkkiä heittänyt romukoppaan mallin, jonka mukaan CO2 lämmittää maapalloa. Väite on naurettava ja lapsellinen. Koko tiedemaailma ei muuta mielipidettään tasan tiettynä päivänä, vaan teoriat todennetaan suurella määrällä tutkimuksia.
Olkaapa kriittisiä jatkossakin! Ja jos löydätte artikkeleita, joista haluatte lisätietoa, niin urkin mielelläni niiden taustat ja rahoituslähteet esille. On nimittäin hauskaa puuhaa, hieman turhan helppoa vain, kiitos lukuisille Internetissä vaikuttaville skeptikoille ja kriittisille ihmisille. Lopuksi vielä pitkä lista järjestöistä, joissa Exxon panee tiikeriä think-tankkiin.

HUOM! Myös alarmisteilla on väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa. Kaikki kirjoituksen vinkit pätevät myös tuomiopäivää julistaviin artikkeleihin ilmastonmuutoksesta.

tiistaina, joulukuuta 11, 2007

Loistava mainos



Arvasin mistä on kyse vajaan minuutin kohdalla. Tällaisista tulee hyvälle tuulelle.

maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Vuoden "ekoauto"

Meinasi mennä pulla väärään kurkkuun. USA:ssa "Green Car" -niminen lehti on valinnut vuoden ekoauton. Olisitteko ajatelleet sen olevan esim. Toyota Prius tai jokin eurooppalainen dieselauto, jonka kulutus alkaa nelosella tai vitosella? Tai jokin tila-auto, jolla kuljettaa 7 ihmistä kulutuksen silti ollen vain 5-6 litran luokkaa?

Väärin meni.


Seuraava juttu ei ole vitsi.


Vuoden ekoautotittelin USA:ssa on voittanu 2500kg painava 6 litran V8-moottorilla varustettu möhkömaasturi. Tavallisen noin 15 litran keskikulutuksen sijaan tämä kyseinen hybridillä varustettu kuluttaakin siis VAIN 11,2 litraa satasella. Sehän on siis reilut 3 kertaa enemmän kuin oma autoni kuluttaa. Chevrolet ilmoittaakin mallia kotisivuillaan esitellessä, että tällaisilla autoilla General Motors pyrkii vähentämään USA:n öljyriippuvuutta. :D

Kuten Top Gearissakin naureskeltiin, ei lopputulos ole mikään yllätys, kun tuomaristossa on mm. Jay Leno (omistaa kymmeniä urheiluautoja, mm. Ferrareita) ja Carrol Shelby (aikoinaan änki 7 litran V8-moottorin AC Cobraan ja nykyään hänen firmansa asentaa ahtimia V8-Mustangeihin). Tällaiset ihmiset siis päättävät USA:ssa millaiset autot ovat ekologisia...

Ja nyt ei tosiaan ole aprillipäivä. Lukekaa täältä artikkeli.

Vertailun vuoksi voi katsoa, millaisia autoja saksalainen Öko-trend on valinnut ekoautoiksi täällä. Amerikkalaisen ja eurooppalaisen näkökulma ekoautosta on aika radikaalisti toisistaan poikkeava.

perjantaina, joulukuuta 07, 2007

Kiina: USA kehitysmaiden joukkoon ilmastoneuvoteluissa

Mielestäni melko hulvaton uutinen Ylen ympäristöuutisissa.

"Kiina on tehnyt esityksen kansainvälisten ilmastoneuvottelujen etenemiselle. Kiina esittää, että maat jaettaisiin ilmastotavoitteiden osalta kahteen ryhmään."

...

"Kioton ulkopuolelle jättäytynyt Yhdysvallat voisi olla mukana kehitysmaaryhmässä, samoin kuin Kiina ja Intia. Tämän esityksen perusteella kaikki maat saataisiin mukaan yhteiseen ponnistukseen ilmastonmuutoksen estämiseksi."
Havaitsen lievää piikittelyn makua. :)

Ei muuta tänään, hauskaa viikonloppua lukijoille! Todella mukava huomata, että teitä on paljon!

keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Elintarvikkeiden MIPS-arvoja

Olut on ekologista. Kuvan käyttöoikeudet.

MIPS on lyhenne sanoista material input per unit of service. Sillä mitataan sitä, kuinka paljon luonnonvaroja tietyn tuotteen tai palvelun tuottaminen kuluttaa.

Lyhyestä virsi kaunis, katsokaa täältä Teknillisen korkeakoulun Tommi Kauppisen luentomateriaali Suomen teollisen ekologian seuran seminaarista "Materiaalivirrat ja kulutus – kestävän kehityksen uudet haasteet". Siinä esitellään arkipäiväisille ruoka-aineille MIPS-lukuja bioottisille ja abioottisille aineille, eli siis eloperäisten ja elottomien aineiden kulutus sekä veden, ilman, eroosion ja maanperän käyttö tuotteita valmistettaessa.

Luvuissa otetaan mukaan koko tuotantoketju mahdollisimman tarkkaan, siis myös logistiikka, työkoneiden tuotanto ja käyttö sekä muut ympäristöä rasittavat tekijät.

Ekologisimmat tuotteet (TMR-indeksillä, selitetty luentokalvoissa: abioottinen, bioottinen ja eroosio laskettuna)

- Peruna (2)
- Soija (3) (huolimatta siitä, että tuotu Brasiliasta asti)
- Leipä (3)
- OLUT! (2)
- Omena (2)
- Marjat (3)

Epäekologisimmat samalla indeksillä:

- Voi (38)
- Juusto (43)
- Naudanliha (46)
- Ruokaöljyt (29-30)
- Sianliha (21)
- Broileri (13)
- Kananmuna (11)
- Kurkku (15) (ympärivuotinen, suurin osa ympäristövaikutuksesta tulee talvella kasvihuoneessa tuotettaessa)

Kyseisen indeksin mukaan siis kilo soijapapuja aiheuttaa ympäristökuormitusta saman verran kuin noin 65 grammaa naudanlihaa. Tai toisin päin, kilo naudanlihaa aiheuttaa saman verran ympäristökuormitusta kuin yli 15 kiloa soijaa. Proteiinia on soijassa noin kaksi kertaa enemmän. Jos kiinnostaa, ruokien ravintosisällöt Kansanterveyslaitoksen Fineli-tietokannasta. Haulla löytyvät useimmat Suomessa syötävät tuotteet.

Huomatkaa, että juuston ja naudanlihan tapauksessa kannattaa muistaa myös kasvihuonepäästöt, joista olenkin linkitellyt jo aiemminkin, mutta teen sen taas. FAO:n raportti siitä, kuinka karjatalous aiheuttaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin koko maailman liikenne ja logistiikka.

Jos kiinnostaa, seminaarin muut materiaalit ovat järjestäjien kotisivuilla täällä. Ja rakkaalle siskolleni kiitos materiaalilinkistä!

sunnuntai, joulukuuta 02, 2007

Kasvihuonekaasut ilmakehässä: hiilidioksidi

Nettikeskustelujen perusteella tuntuu, että ihmisillä on varsin puutteelliset tiedot siitä, mitä kasvihuonekaasuja ilmakehässä on, kuinka paljon niitä on ja mistä ne tulevat. Tässä kasvihuonekaasujen lyhyt oppimäärä, osa 1: CO2

Hiilidioksidi

Hiilidioksidi eli CO2 muodostuu hiiliatomista ja kahdesta happiatomista. CO2 ei ole myrkyllinen paitsi suurina pitoisuuksina ja se on koko maapallon elämän kannalta välttämätön, koska kasvit yhteyttävät happea nimenomaan hiilidioksidista.

Hiilidioksidia syntyy monissa prosesseissa, esimerkiksi maatumisessa, biomassan palamisessa, lahoamisessa sekä fossiilisten polttoaineiden polttamisessa. Myös meret luovuttavat CO2:a lämmetessään. Kuvassa on hiilikierron perusteet. Huomatkaa, että fossiilisista polttoaineista päästöjä tulee noin kymmenesosa siitä, mitä kasvien hajoamisesta, mutta kasvit yhteyttävät jopa enemmän hiilidioksidia ilmakehästä kuin mitä niiden hajoamisesta vapautuu! Fossiiliset polttoaineet taas lisäävät CO2-pitoisuutta ilmakehässä vuodesta toiseen.


Huomattavaa on, että kuvassa on esitetty myös olemassa olevat hiilivarastot. Ilmakehässä on siis 750 miljardia tonnia hiiltä ja ihminen pukkaa toiminnallaan monta miljardia tonnia lisää joka vuosi hiilidioksidin ja metaanin muodossa. Siitä huolimatta CO2:n pitoisuus ilmakehässä on vielä alle 400 ppm:ää (ppm = parts per million eli miljoonasosa). CO2:n puoliintumisaika ilmakehässä on keskimäärin noin 100 vuotta, ja ihminen on lisännyt CO2:n määrää ilmakehässä toimillaan yli 30 prosenttia viimeisen parin sadan vuoden aikana (ihmisen syyllisyys tähän on käytännössä täysin varma, koska aikoinaan radiohiilimittaukset osoittivat CO2-pitoisuuden kasvun johtuvan fossiilisista polttoaineista). Ihmisen tuottaman CO2:n lähteet on eritelty seuraavassa kuvaajassa (kuvan käyttöoikeudet). Myös metaanin ja typpioksidin lähteet on jaoteltu. Iso pallukka kuvaa kaikkien kasvihuonekaasujen osuutta eri ihmisen aiheuttamista lähteistä.


CO2 aiheuttaa kasvihuoneilmiöstä tutkimuksista riippuen 9-30 prosenttia huolimatta siitä, että sitä on varsin vähän ilmakehässä. Toisin siis kuten törkeitä valheita sepustavissa sivustoissa, kuten tässä: A Closer Look at Numbers (törkeää valehtelua, tieteen kanssa täysin eri mieltä olevia väittämiä ja numerojen väärentämistä sekä lähteiden väärinkäyttöä). Jos epäilette, että sivu pitää paikkansa, näyttäkää kyseistä sivua kenelle tahansa klimatologille, fyysikolle, meteorologille tai vastaavalle. Eräs suomalainen denialistijärjestö linkittää kyseiselle sivulle ilman mitään lähdekritiikkiä, mikä on mielestäni todella epäeettistä järjestöltä, joka kutsuu itseään ympäristöjärjestöksi. Suosittelen myös lukemaan kirjoitukseni lähdekriittisyydestä. Coby Beck kommentoi täällä sivustoa näin:

Just because you read it on the internets doesn't mean it is a scientific source. I am very familiar with that particular page and it offers no substantiation for its claims, the two references provided don't support it.
...
Seriously, beware of any source that claims such precision with no error bounds or uncertainty (ie CO2 is 0.28% of the GHE) Compare that to RealClimate's RealScience answer of CO2 is 9-30% of the GHE.