lauantaina, lokakuuta 27, 2007

Ilmastomyytti: "Ilmastonmuutos on kiinalaisten vika"

Voidaksemme pohtia asiaa, pitää ensin tunnistaa asiat, jotka aiheuttavat maapallon lämpötilojen nousua.

Kuva on IPCC:n, vuodelta 2005. Siinä kuvataan, kuinka eri ihmisen aiheuttamat tekijät vaikuttavat auringon säteilyn lämmitysvaikutukseen. Tätä kutsutaan säteilypakotteeksi, englanniksi radiative forcing (jos jotain kiinnostaa vaikka googletella). Suurimmat lämmittävät tekijät ovat:

Näistä suurimmat syyt ovat hiilidioksidin ja metaanin pitoisuuden kasvu. Hiilidioksidipitoisuuden suuruus ilmakehässä tällä hetkellä johtuu lähinnä viime vuosisadalla käytetyistä fossiilisista polttoaineista, maankäytön muutoksesta ja sementtiteollisuudesta. Eri maiden osuus päästöistä vuosina 1900-2002 on kuvattu tässä graafissa:


klikkaa tästä isommaksi

Kuten kuvasta näkyy, ovat Kiinan kumulatiiviset CO2-päästöt vuosina 1900-2002 vain neljäsosa USA:n päästöistä. USA on näköjään tuprutellut CO2:a lähes saman verran kuin kaikki muut yhteensä!

Metaanipitoisuus ilmakehässä tällä hetkellä johtuu lähinnä viimeisten 10 vuoden tekemisistä. Metaanin lähteet, antropogeeniset ja luonnolliset, voit lukea täältä. Kiinan osuudeksi voi laskea osan kosteikkojen aiheuttamista päästöistä riisiviljelmien takia ja lisäksi arviolta vajaan kymmenesosan ihmisen toiminnasta suoraan aiheutuvista päästöistä.

Tässä kohtaa varmaan ihmettelette, miksi jaksan kirjoittaa siitä, kuinka Kiina ei olekaan niin iso tekijä ihmisen aiheuttamassa ilmastonmuutoksessa, kun kuitenkin Kiina on jo maailman suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja ja lisäksi päästöt vieläpä kasvavat nopeasti.

Vastaus: Juuri päästöjen kasvun takia. BBC:n uutisissa oli pari päivää sitten juttu, jossa kerrottiin, että noin neljäsosa Kiinan hiilidioksidipäästöistä aiheutuu siitä, että Kiinassa tuotetaan tavaraa vientiin.

Länsimaalaiset ovat ensinnäkin aiheuttaneet ylivoimaisesti suurimman osan ilmakehän CO2-pitoisuuden kasvusta, kuten ylläoleva graafi kertoo. Ja nyt kun kulutustuotteiden tuotanto on siirretty Kiinaan, ruvetaan syyttämään Kiinaa vaikka itse ostetaan ne tuotteet, joiden tuotanto siellä Kiinassa saastuttaa. Kuulostaa melkoisen tekopyhältä toiminnalta.

Suosikaa ekologisesti tuotettuja kestäviä tuotteita, älkää halvinta mahdollista. Laatutuotteet kun tuppaavat pitkällä aikavälillä tulemaan edulliseksikin. Ja kaikkea kiinalaista ei ole pakko boikotoida. Esimerkiksi tietokonevalmistaja Lenovo on tehnyt todella suuria parannuksia tuotteidensa kierrätyksen, myrkyttömyyden ja kestävän kehityksen suhteen. Kiinalaiset pitäisi vielä saada sisäistämään, että länsimaissa tänä päivänä myy todella hyvin tuote, jonka tuotanto on ekologisesti kestävällä pohjalla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai se ole kiinlaisten vika, kun
ilmastonmuutos ei ole (tod. näk.) ihmisten vika ollenkaan...

http://mysite.verizon.net/mhieb/WVFossils/greenhouse_data.html

Tuukka kirjoitti...

Hohhoijaa.

Kirjoittelin sivusta mm. tänne:

http://tuukkasimonen.blogspot.com/2007/12/kasvihuonekaasut-ilmakehss.html

"CO2 aiheuttaa kasvihuoneilmiöstä tutkimuksista riippuen 9-26 prosenttia huolimatta siitä, että sitä on varsin vähän ilmakehässä. Toisin siis kuten törkeitä valheita sepustavissa sivustoissa, kuten tässä: A Closer Look at Numbers (törkeää valehtelua, tieteen kanssa täysin eri mieltä olevia väittämiä ja numerojen väärentämistä sekä lähteiden väärinkäyttöä). Jos epäilette, että sivu pitää paikkansa, näyttäkää kyseistä sivua kenelle tahansa klimatologille, fyysikolle, meteorologille tai vastaavalle."

Kyseinen sivusto on suoraan sanottuna valheellisinta lukujen käsittelyä mitä olen missään koskaan nähnyt.