maanantaina, lokakuuta 08, 2007

Rumaa peliä ilmastonmuutosrintamalla. Ja mielisairauttakin.

Hullu. Red Meat -sarjiksesta.

Ilmastonmuutoskeskustelu on harmittavan usein netissä asiatonta. Salaliittoteorioita ja muita tulee vastaan tämän tästä. Tiedemiehiä syytetään ahneudesta. Aktivisteja syytetään kommunisteiksi, jotka käyttävät ilmastonmuutosta taistellakseen länsimaista kapitalismia vastaan. Ilmastonmuutospoliitikkojen sanotaan olevan rahanahneita hysterialla ratsastavia valehtelijoita.

Tämä kaikki on kuultu jo moneen kertaa. Samanlaisia tieteellisistä tutkimuksista pois johdattelevaa syyttelyä on nähty useasti aiemminkin. Aiheesta kertoo mm. CBC:n dokumentti The Denial Machine. Jos jaksatte dokkarin katsoa, niin huomatkaa, että kaikki mitä telkkarissa sanotaan ei ole totta. Mutta silti, dokumentti antaa erinomaista kuvaa siitä, miten mediakampanjalla voidaan viivyttää lakeja ja siten tehdä miljardivoittoja. Ja kuinka joillain tutkijoilla on melkoisen löyhä moraali.

Suomessa onneksi vastaavanlaisia kampanjoita ei ole nähty kuin keskustelupalstoilla. Suomen mediassa ainoastaan MTV3 on esittänyt täysin epätieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta esittäessään eilen MTV3.doc-sarjassa The Great Global Warming Swindlen (Ilmastonmuutos: totta vai tarua?), jota olen blogissa käynyt jo useaan kertaan läpi. Kertoivat vieläpä sivuillaan sen olevan kiitelty dokumentti.

Fiksuna miehenä toimin muutamalla keskustelupalstalla ja foorumilla jo ennaltaehkäisevästi ja lähetin kritiikkiä dokumentin törkeistä valheista, manipuloiduista käyristä ynnä muista vääryyksistä, jotka ovat siis Australian television Swindle-debatissa käsitelty. Linkitin pari ensimmäistä osaa tänne jo aiemmin, mutta myös myöhemmät osat ovat erinomaista katsottavaa, mm. IPCC:n ilmastotieteilijä David J. Karoly antaa palaa tiukkaa faktaa.

Keskustelu aivan uusiin sfääreihin

Illan paras anti oli eilen kuitenkin se, että vielä tuntematon henkilö ilmeisesti ärsyyntyi todella paljon siitä, että paljastin Swindlen virheitä. Mm. Suomi24-keskustelupalstalla oli viesti, jossa henkilö väitti tuntevansa minut henkilökohtaisesti ja että olen pariin kertaan ollut mielisairaalassa syvän masennuksen takia ja että minulla on pahoja mielenterveyshäiriöitä. Hän käytti koko nimeäni kertoessaan tästä ja esitteli itsensä Esa Martikaiseksi Turusta (erittäin todennäköisesti keksitty nimi). Minulla ei ole mitään käsitystä, kuka kirjoittaja on ja mistä hän on saanut päähänsä, että minulla olisi mielenterveysongelmia... tai no, voihan niitä olla, mutta ei ainakaan diagnosoituja tai hoitoa vaatineita asioita. ;)

Eipä ole ensimmäinen kerta, kun argumenttien loppuessa aloitetaan pään aukominen, mutta mielestäni tuo meni jo lievästi sanottuna överiksi. Mitä mieltä te olette? Rikollistahan tuo on, mutta pitäisikö moisten syytösten esittäjä päästää kuin koira veräjästä vai hankkia herralle tai neidille reippaat sakot?

2 kommenttia:

Nils kirjoitti...

hullu yö!

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Aikas skitsoa :/

Mun blogiini tuli pitkästä aikaa vanha kunnon skeptikko esittelemään tietoja ja taitoja tieteen tuolta puolen. Ohjasin hänet jo tänne taistelemaan, joten pidä hyvänäsi ;)