sunnuntaina, syyskuuta 30, 2007

Junalla on hauska matkustaa

Suomenkin sisällä välimatkat ovat pitkiä. Ihmiset joutuvat matkustamaan työnsä takia silloin tällöin toiselle puolelle maata. Itse kävin tällä viikolla Oulussa. Työkaverit menivät lentokoneella, mutta koska boikotoin kyseisiä laitoksia, otin junan (ja säästin projektin rahoja pari sataa euroa!).

Menomatka oli varsin mukava. Lähtö illalla Turusta makuuvaunussa. Samaan loossiin osui vieläpä samassa projektissa työskentelevät Turun yliopiston tutkija, joten kävimme vielä työasioita läpi.

Pari päivää seminaaria ja workshopia, sen jälkeen paluu Oulusta takaisin Turkuun. Johtuen siitä, että junia ei mene ihan koko ajan, jouduin odottamaan yksin junaa asemalla yli 4 tuntia. Asema sinänsä oli ihan viihtyisä, mutta tuntui vähän älyttömältä, että työkaverini olivat jo kotona kun minä odotin vielä Oulussa asemalla junaa, jolla matka kestää 10-11 tuntia. Iltaani tuli asemalla viihdyttämään mielenterveyspotilas, joka itki minulle saaneensa burn-outin liiasta työnteosta ja kielsi minua tekemästä töitä omalla ajalla. Sain myös kuulla viiteen kertaan hänen lastensa kuulumiset.

Juna saapui vihdoin. Makuuvaunun loossissa oli jo toinen kanssamatkustajista, jolla ei näyttänyt kaikki olevan aivan hyvin. Iso rupi otsassa tappelun jäljiltä ja tyyppi oli melkoisen hermostunut. Kertoi sen johtuvan amfetamiinista. Hän otti sitten pitkin iltaa useamman oluen rauhoittuakseen. Tyyppi oli piristä johtuvaa yliaktiivisuutta lukuunottamatta ihan mukava ja sanoi, ettei ollut vähään aikaan tehnyt yhtään törkeää väkivaltarikosta tai tapon yritystä kuten joskus aiemmin oli ollut tapana.

Lisäksi makuuvaunussa oli lamppu rikki (konduktöörillä ei varalamppuja) eikä ikkuna pysynyt kiinni vaan aukesi vaikka kuinka sitä yritti tempoa kiinni (melua ja vetoa sisään aika reippaasti). Makuuvaunut olivat useita kymmeniä vuosia vanhoja ja vessa haisi hirveältä.

Miksi minä sitten valitan? No siksi, että VR ei edes yritä kilpailla matkustajista kotimaan lentoliikenteen kanssa. Junat ovat surkeassa kunnossa ja hintataso halpalentoyhtiöitä kalliimpi. Kuinka moni ihminen haluaa maksaa enemmän siitä, että matka kestää monta kertaa kauemmin, jos vastineeksi ei ole tarjota edes mukavaa yösijaa?

Siskoni kirjoitti aiheeseen liittyen lyhyen tekstin, kannattaa lukaista.

Aion muuten jatkossakin mennä junalla. Olen sen verran sitkeä, ettei minua väkivaltarikolliset tai narkomaanit saati epämukavuus pidä minua erossa junista. Mutta ymmärrän ihan hemmetin hyvin, miksi moni valitsee lentokoneen, vaikka tietää sen olevan todella epäekologinen ratkaisu.

3 kommenttia:

Tapio Sipilä & Co kirjoitti...

Morjens!

Kiitos uusista mielenkiintoisista ilmastoasiaan liittyvistä jutuista. Oletkohan huomannut, että kommentoin lisää tuonne elokuun ensimmäisen blogijuttusi jälkeiseen tilaan autoilusta yms. siihen liittyvästä.

Tähän junamatkustamiseen voisin vain kertoa, että hörhöjen kanssa saattaa joutua tekemisiin ihan yksityisautolla ajellessaani. Niitä kuulema liikkuu maanteillä paljon ja ihan omakohtaiset silminnäkijähavainnoit osoittavat vaarallisesti samaa. Tiedä sitten ovatko kyseessä juopot, huumeiden käyttäjät tai ihan tavalliset formulahörhöt.

tapio sipilä

Tuukka kirjoitti...

Terve taas!

Olen vasta aloittelija blogirintamalla ja olin näköjään unohtanut panna käyttöön systeemin, joka ilmoittaa uusista kommenteista. Sen takia joihinkin kommentteihin vastaaminen on kestänyt melkoisen kauan. Yritän kyllä vastata kaikkiin kommentteihin kunhan kerkeän.

Tuo on erittäin hyvä pointti, että yksityisautolla matkustaessakin törmää mielenvikaisiin ihmisiin. Yleensä heillä on vieläpä hallinnassa n. 1000-2000kg massaa, jolla levittää henkisen epätasapainon ilosanomaa. Se oma (minun tapauksessani varsin pieni) auto tuo kuitenkin itselle turvallisuuden tunnetta, vaikka se onkin vain illuusiota. Omalla autollahan on paljon todennäköisempää päästä hengestään kuin julkisilla kulkuneuvoilla.

Julkisilla itse kulkiessa tulee kyllä paljon useammin vastaan kännisiä/ärsyttävän kovaäänisiä/huumepäissä olevia ihmisiä kuin autolla kulkiessa. Ikävä juttu, toivottavasti asialle saadaan tehtyä jotain. Ennen kaikkea pitäisi saada apua sitä tarvitseville.

Anonyymi kirjoitti...

Totta. Rähisevistä pelleistä olisi hyvä päästä eroon. http://tinyurl.com/756l7