sunnuntaina, syyskuuta 30, 2007

Ilmastomyytti: "Grönlannin nimi on ´Vihreä maa´, koska se oli sula viikinkien aikaan"

Aiheeseen liittyen artikkelit Grististä, Skeptical Sciencestä ja RealClimatesta. Suomeksi tietoa mm. Wikipediasta.

Mistä veikkaatte kuvan olevan? No, Grönlannistahan se. Eikä viikinkiajoilta vaan ihan nykyisiltä viljelyksiltä. Tässä linkki Wikimedia Commonsin kuvan käyttöoikeuksiin.

Todella usein kuulee väitettävän, että Grönlanti oli aikoinaan todella paljon lämpimämpi kuin nykyään ja että siellä viljeltiin maata ja pidettiin kotieläimiä. No, harvoin muistetaan kertoa muutamaa seikkaa:

  • Yli 80 % Grönlannista on satoja tuhansia vuosia vanhan ikijään peitossa. Linkissä lisää Grönlannin jäätiköstä, joka tosiaan on suurelta osin 2km paksu. Ei siis kovin vihreä.

  • Grönlannin eteläosissa harjoitetaan nykyäänkin maanviljelyä.
  • Eerik Punainen (joka oli yhtä punainen kuin Grönlanti vihreä..) antoi nimen houkutellakseen uuteen siirtokuntaan ihmisiä. Grönlantilaisten saaga kertoo tämän.

  • Grönlannissa ei ollut merkittävästi lämpimämpää kuin nykyäänkään. Eläimiä jouduttiin pitämään noin puolet vuodesta sisätiloissa yhteen menoon.
Grönlannissa ei ole ihmisen olemassaolon aikana ollut lämmintä. Argumentti on yhtä tyhjä kuin "keskiajalla Englannissa viljeltiin viiniä". Joo, niin viljeltiin. Mutta niin viljellään tänä päivänäkin. Satoja tuhansia pulloja vuodessa. Väitteen irroittaminen asiayhteydestä ei ole asiallista argumentointia.

NOAA:n sivuilta löytyi R.B. Alleyn tekemä lämpötilarekonstruktio, joka osoittaa, että lämpötilojen vaihtelut ovat olleet viime aikoina Grönlannissa varsin vähäisiä:Ja tässä vielä GISP:n graafi lämpötilasta kyseisenä ajanjaksona (noukittu JunkSciencestä täältä). Huomatkaa, että vasemmalla on lähinnä nykypäivää oleva ja että se katkeaa lähes 100 vuotta sitten. Älkää siis pitäkö graafin vasenta laitaa samana kuin nykypäivän lämpötilat.

Ei kommentteja: