torstaina, syyskuuta 13, 2007

Ilmastomyytti "Jääkarhut ovat selvinneet aikaisemmistakin lämpenemisistä"

Jääkarhu Knut ihan pienenä


Otsikon lausahdus on tosi yleinen väite. "Koska maapallolla on ennenkin ollut lämmin, ei jääkarhuilla ole mitään hätää, ne ovat selvinneet aiemmistakin lämpimistä kausista."

Wikipedia kertoo, että jääkarhut alkoivat eriytyä omaksi lajikseen 200 000 vuotta sitten ruskeakarhusta. Ylen uutisessa sanotaan, että jääkarhut olisivat vasta 40 000 vuotta vanha laji. Uutisesta:
"Kaksi kolmasosaa maailman jääkarhukannasta kuolee laajan amerikkalaistutkimuksen mukaan ilmaston lämpenemisen seurauksiin tämän vuosisadan puoliväliin mennessä."

Lämpötilarekonstruktioista nähdään, että viime aikoina on ollut lämpimämpää kuin ehkäpä kertaakaan jääkarhujen olemassaolon aikana. Holoseenin aikana on joidenkin rekonstruktioiden mukaan ollut lämpimämpää, mutta pohjoisnapa ei kuitenkaan ole ollut sula. Hesari raportoi pohjoisnavan sulamisesta:

Pohjoisnavan jäätiköt ovat tanskalaistutkijain mukaan sulamassa huomattavasti oletettua nopeammin.

Satelliittikuvien perusteella napajäätä on nyt 40–45 prosenttia vähemmän kuin keskimäärin vuosina 1997–2000. Jäästä on sulanut huikeat 2,5 miljoonaa neliökilometriä. Sulamisen syynä ovat ilmaston lämpenemisen lisäksi voimakkaat merivirrat.

Mikäli jään sulaminen jatkuu nykyistä vauhtia, Pohjoisnavan jääpeite häviää 15–20 vuodessa.
Pohjoisnavan jäätikkö on ainakin tämän Brownin yliopiston tutkimuksen mukaan kymmeniä miljoonia vuosia vanha. Nyt meidän elinaikanamme, 15-40 vuoden sisällä, tämä jäätikkö on kesäisin täysin sula. Jääkarhuille tilanne on aivan uusi, ne eivät ole olleet olemassa aikana, jolloin pohjoisnapa olisi ollut sula. Siksi otsikon väitös ei pidä paikkaansa: jääkarhut ovat täysin uuden tilanteen edessä. Jääkarhut eivät pärjää alueilla, joissa lämpötila nousee yli 10 Celsiusasteeseen ja maailman kolkista juuri pohjoisnavan alue on lämmennyt eniten. Siksi niiden elintila pienenee nopeasti.

Koska en ole jääkarhuasiantuntija sen enempää kuin jäätikköasiantuntija, kertokaa jos jotain meni pahasti pieleen (holoseenin lämpötiloista kertomista on jo korjailtu palautteen ansiosta).

Mainittakoon myös, että jääkarhu on maailman suurin maalla elävä petoeläin. Siksi sen sukupuutto olisi suuri menetys myös symbolisesti.

PS. Blogi on osoittautunut todella suosituksi. Noin 100 lukijaa pävittäin, nyt jo yli 600 ihmistä on käynyt lukemassa juttujani ja sivulatauksia on pian 2000. Jos haluat auttaa minua saamaan lisää lukijoita, lisääthän blogini Blogilistalla suosikkeihisi! Kiitos paljon!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

jääkarhu osaa hypätä 9 metriä saaliin kimppuun.
- nimim. en minäkään jääkarhuasiantuntija

Anonyymi kirjoitti...

Jääkarhu saalistaa merijäällä odottaen hengitysaukolle nousevia hylkeitä.

Mitenhän tämä saalistustapa onnistuu kun jääpeite sulaa koko elinalueelta?

-nimim. luontodokkareita katsonut

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Sut on nyt listattu suosikiksi ja linkkasinkin sut lokikirjaanikin :)

Mikäs se kävijälaskuri oli mikä sulla on? Ja mistä sellasen sais?

Tuukka kirjoitti...

Kävijälaskurina käytän Google Analyticsia, löytyy googlella ;D

Helppo käyttää, täysin ilmainen, ja todella helppo seurata tarkkaan mistä ja milloin sivustolla on käyty (linkit muilla sivustoilla ja kävijöiden kotikunnatkin). Jos teillä on omat sivut tai blogi ja kiinnostaa, kuinka paljon ja mistä kävijöitä käy, kannattaa moinen ottaa käyttöön.

V-V, saat näyttää mulle joku päivä miten saisin muokattua tuosta blogista vähän fiksumman, linkit yms on vähän vaiheessa vielä.

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Danke for the informazione.

Tuon oman sivun muokkaaminen on tosi helppoa. Se onnistuu sieltä "muokkaa" linkin takaa oman blogger näkymän vasemmasta ylälaidasta.