tiistaina, elokuuta 21, 2007

Ilmastomyytti: "Aurinko ja kosminen säteily syynä viimeaikaiseen lämpenemiseen."

Yksi suosituimmista argumenteista ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta vastaan on se, että Auringon aktiivisuuden muutokset ja kosminen säteily merkitsee nykyisessä ilmastonmuutoksessa paljon enemmän kuin kasvihuonekaasut.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Aiheetta käsittelee mm. NewScientist, Grist, RealClimate, RealClimate toistamiseen, Ilmatieteen laitos, ilmasto.org ja Wikipedia (viimeiset jopa suomeksi).
Auringon aktiivisuuden vaihtelu on historiallisesti ollut merkittävä tekijä ilmastossa. Esim. Maunderin minimin aikaan (n. 1645-1715) Aurinko oli poikkeuksellisen vaisu ja tällöin koettiinkin Pieneksi jääkaudeksi kutsuttu ajanjakso, jolloin lämpötila oli huomattavasti nykyistä viileämpi.

Auringon aktiivisuus on kuitenkin viime vuosikymmeninä vähentynyt hieman, kun taas lämpötilat ovat nousseet nopeasti. Tässä siis Auringon aktiivisuus:


Esim. kuuluisa nollatiededokumentti The Great Global Warming Swindle näytti graafeja siitä, kuinka täydellisesti Auringon aktiivisuus ja lämpötilat menevät yksi yhteen. Graafit kuitenkin katkeilivat miten sattuivat, miltä näyttää jos niitä jatkaa muutamalla vuodella eteenpäin?


Kas näin, dokkarissa punainen Auringon aktiivisuutta kuvaava käyrä poikkaistiin juuri ennen kuin se lähti eri suuntaan lämpötilojen kanssa... olisiko kuvan graafi tuollaisena vakuuttanut ketään siitä, että nykyinen lämpeneminen johtuu Auringon vaikutuksesta?

Kosminen säteilykin on pysynyt vuosikymmeniä käytännössä vakiona (klikkaa isommaksi).


Kosmisten säteiden vaikutukseen kivenkovaa uskovat (Kuten Nir Shaviv) keksivät jälkikäteen, että ilmaston ei kuuluisikaan vielä lähteä viilenemään, koska kosmiset säteet vaikuttavat niin suurella viiveellä. Tällaista viivettä ei kuitenkaan näy historiassa merkittävissä määrin, ja argumenttia onkin kritisoitu tutkijapiireissä pelkkänä selittelynä, kun mittaukset eivät tukeneetkaan teoriaa.

IPCC on ottanut Auringon säteilyn muutokset huomioon. Viimeisten 300 vuoden lämpenemisessä Auringon osuus on todella mitätön, vaikka todellisuus olisi virhemarginaalin aivan ääripäässä. Aiheesta mm. Wikipediassa. Ja vielä graafi kuvaamaan eri tekijöiden vaikutusta viime aikojen lämpötiloissa, klikkaa isommaksi:


Auringon aktiivisuus aurinkovakiota tarkkailtaessa vaihtelee muutenkin vain noin 1 W/m2 sykleittäin, joten nykyinen lämpeneminen ei voi johtua Auringosta etenkään, kun sen aktiivisuus on viime aikoina pysynyt lähes vakiona. Kuten myös kosmisten säteiden määrä. Silti lämpötila on noussut viime vuosikymmeninä ennätystahtia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa linkki jossa voi tutustua aiheeseen.

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8772692&postID=5780712756729919816

Anonyymi kirjoitti...

Täällä ko. juttu.


http://www.youtube.com/watch?v=n1qGOUIRac0