tiistaina, elokuuta 28, 2007

Ilmastomyytti: "Energiaa säästävien talojen rakentaminen on taloudellisesti kannattamatonta hifistelyä"

Usein kuulee sanottavan, että suomalaiset talot ovat huippuhyvin suunniteltuja, eikä nykyistä paljoa energiatehokkaamin voida rakentaa ilman todella mittavia investointeja. Tekniikka & Talous väittää toista artikkelissaan. Sama tulee myös esille siitä, että esim. Tanskan ja Saksan rakennusmääräykset ovat huomattavasti Suomen vastaavia tiukemmat, silti rakentaminen kukoistaa kyseisissä maissa. Tuosta T&T:n artikkelista:

Raha tuottaa vauhdilla
Sijoituksen takaisinmaksuaika on 6-10 vuotta. Tahti riippuu
rakennuslaskun lisäksi etenkin energian hinnasta. Jos uudisrakennukset
tehtäisiin energiapiheiksi, suomalaisten tilojen lämmitysenergian tarve
laskisi 5 prosenttia vuoteen 2015. Korjausrakentamisesta olisi
nipistettävissä vielä toiset 5 prosenttia.

Monien arvioiden mukaan lisäkustannukset energiatehokkaita taloja rakennettaessa lisäävät rakennusvaiheen kokonaiskustannuksia vain 0-5 %. Ongelmana on lähinnä se, että Suomessakin vain 20 % rakennusinsinööreistä, suunnittelijoista tai arkkitehdeistä on osallistunut matalaenergiataloprojekteihin eikä muualla maailmallakaan tilanne ole kovin kummoinen, mikä selviää World Business Council for Sustainable Developmentin tuoreesta raportista. Raportista kertoo suomeksi mm. Tekniikka & Talous. Artikkelissa tulee ilmi myös se, että yleiset kuvitelmat matalaenergiatalojen rakennuskustannuksista ovat huomattavasti todellisia korkeampia ja että rakennusten elinkaaren päästöjen määrää kokonaispäästöihin suhteutettuna vähätellään.

Asiaa kiteyttää mainiosti tämä lainaus T&T:stä:

Haluaisitko ostaa auton, jonka polttoaineen kulutus on kaksi litraa
sadalla? Lisähinta olisi 3-5 prosenttia", erikoistutkija Pekka Tuomaala
havainnollistaa. (kirjoittajan huomio, ajan 3 litraa satasella kuluttavalla autolla ja autoni tulee halvemmaksi kuin minkään muun auton pito kun laskee vakuutukset yms. mukaan)


Lisää tietoa matalaenergiarakentamisesta mm.


(lisäilen linkkejä sitä mukaa kun löydän foorumeilta vanhoja postauksiani, joissa olen niitä luetellut)

Ei kommentteja: