sunnuntaina, syyskuuta 27, 2009

Asuntomessujen satoa

Köh, tämä piti tehdä jo kesällä. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Näkymää asuntomessualueelta

Kävin kesällä Valkeakosken Asuntomessuilla Turun rakennuslautakunnan, kiinteistölautakunnan ja rakennusvalvontatoimiston yhteisellä reissulla. Tässä asioita, jotka jäivät mieleen.

Aurinkokeräimiä oli tarjolla muutamalla satasella per parin neliömetrin levy. Keräimien vaikutusta tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen Suomen oloissa on käsitelty mm. Tiede-lehdessä täällä. Tulevaisuudessa pientaloissa aurinkokeräimet tulevat olemaan merkittävä tekijä etenkin käyttöveden lämmityksessä.


Messuilla oli esillä myös passiivirakentamiselementtejä ja -tekniikoita. Näkyvyyteen nähden on käsittämätöntä, että suurin osa asuntomessujen kohteista oli B-energialuokkaa. Kuka haluaa uuden B-luokan talon? No ehkä B-luokan kansalainen.

Maalämpöpumput ovat juuri nyt loistava investointikohde, koska takaisinmaksuaika on huomattavasti lyhyempi kuin koskaan ennen, johtuen edullisesta ja saatavilla olevasta työvoimasta sekä huippumatalista koroista. Elinkaarensa aikana maalämpöpumput säästävät tuhansia euroja lämmityskuluissa ja rakennusvaiheessa maalämmöllä toteutettu lattialämmitys myös lisää asuinmukavuutta. Maalämpöpumputhan toimivat parhaiten nimenomaan lattialämmityksessä, jossa veden lämpötilan ei tarvitse olla erityisen korkea.

Messuilla oli esitteillä myös passiivitalon nykymääritykset täyttäviä taloja. Esimerkkinä perinteisen puupientalon näköinen Aurinkotuuli. Passivisuus ei näkynyt ulospäin mitenkään, eikä se tuntunut rajoittavan tilaratkaisujakaan. Valmistajan sivuille tästä.

Kuvassa Aurinkotuulen seinäratkaisu. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.Ylivoimaisesti mielenkiintoisimmasta pytingistä vastasi Paroc. Ylläolevan kuvan Lupaus-niminen passiivienergiatalo oli aivan eri luokkaa muihin alueen rakennuksiin verrattuna, niin tilaratkaisuiltaan kuin energiatehokkuutensakin osalta. Lisätietoa Parocin rakennustekniikasta energiaviisastalo.fi -sivustolta ja Lupauksesta täällä.

Paroc löi tiskiin ylivoimaisesti matalimmat lämmitysenergialukemat, 77 kWh/neliö vuodessa.

Aiheeseen lisää:

- Kaitsun energiauutisia, paljon rakentamisesta sielläkin.
- Suomen tiivein talo

Muuta:

- Päivän huttupaketin tarjoaa Global Dimming -dokkari. Katsokaa varauksella.
- Uusi aurinkosykli näyttäisi olevan hyvässä vauhdissa. Spaceweather.com on hyvä paikka seurata auringonpilkkuja.

3 kommenttia:

Saku kirjoitti...

Pahoittelen, ettei tämä kommentti ole nyt tähän aiheeseen, mutta tässä olisi sinulle yksi mielenkiintoinen aihe uutisoitavaksi.

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1157868.html#p1157868

http://www.climateaudit.org/?p=7168

Saku kirjoitti...

Anteeksi, että jatkan, mutta tässä arvostamani asiantuntijan näkemystä aihetta sivuten.

http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=blogi&news_id=1370

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa tucilla olla vaan kirsikkapuiset kalusteet ja paneelit haussa, muu ei enää kelpaa Yamalin pihlajien jälkeen.