sunnuntai, syyskuuta 27, 2009

Asuntomessujen satoa

Köh, tämä piti tehdä jo kesällä. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Näkymää asuntomessualueelta

Kävin kesällä Valkeakosken Asuntomessuilla Turun rakennuslautakunnan, kiinteistölautakunnan ja rakennusvalvontatoimiston yhteisellä reissulla. Tässä asioita, jotka jäivät mieleen.

Aurinkokeräimiä oli tarjolla muutamalla satasella per parin neliömetrin levy. Keräimien vaikutusta tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen Suomen oloissa on käsitelty mm. Tiede-lehdessä täällä. Tulevaisuudessa pientaloissa aurinkokeräimet tulevat olemaan merkittävä tekijä etenkin käyttöveden lämmityksessä.


Messuilla oli esillä myös passiivirakentamiselementtejä ja -tekniikoita. Näkyvyyteen nähden on käsittämätöntä, että suurin osa asuntomessujen kohteista oli B-energialuokkaa. Kuka haluaa uuden B-luokan talon? No ehkä B-luokan kansalainen.

Maalämpöpumput ovat juuri nyt loistava investointikohde, koska takaisinmaksuaika on huomattavasti lyhyempi kuin koskaan ennen, johtuen edullisesta ja saatavilla olevasta työvoimasta sekä huippumatalista koroista. Elinkaarensa aikana maalämpöpumput säästävät tuhansia euroja lämmityskuluissa ja rakennusvaiheessa maalämmöllä toteutettu lattialämmitys myös lisää asuinmukavuutta. Maalämpöpumputhan toimivat parhaiten nimenomaan lattialämmityksessä, jossa veden lämpötilan ei tarvitse olla erityisen korkea.

Messuilla oli esitteillä myös passiivitalon nykymääritykset täyttäviä taloja. Esimerkkinä perinteisen puupientalon näköinen Aurinkotuuli. Passivisuus ei näkynyt ulospäin mitenkään, eikä se tuntunut rajoittavan tilaratkaisujakaan. Valmistajan sivuille tästä.

Kuvassa Aurinkotuulen seinäratkaisu. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.



Ylivoimaisesti mielenkiintoisimmasta pytingistä vastasi Paroc. Ylläolevan kuvan Lupaus-niminen passiivienergiatalo oli aivan eri luokkaa muihin alueen rakennuksiin verrattuna, niin tilaratkaisuiltaan kuin energiatehokkuutensakin osalta. Lisätietoa Parocin rakennustekniikasta energiaviisastalo.fi -sivustolta ja Lupauksesta täällä.

Paroc löi tiskiin ylivoimaisesti matalimmat lämmitysenergialukemat, 77 kWh/neliö vuodessa.

Aiheeseen lisää:

- Kaitsun energiauutisia, paljon rakentamisesta sielläkin.
- Suomen tiivein talo

Muuta:

- Päivän huttupaketin tarjoaa Global Dimming -dokkari. Katsokaa varauksella.
- Uusi aurinkosykli näyttäisi olevan hyvässä vauhdissa. Spaceweather.com on hyvä paikka seurata auringonpilkkuja.

perjantaina, syyskuuta 04, 2009

Ihmistulva!

Kodissamme oli ihmistulva, kun pidimme vegaanisen kokkauskurssin.

Huomenna 5.9. kello 12 alkaen järjestetään Rautatientorilla Helsingissä suurmielenosoitus ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ihmistulvassa esiintyy muun muassa Don Johnson Big Band ja tarjolla on kasvisruokaa ja muuta mukavaa. Itse olen töissä (tosi stressaavaa, mukavien tanssioppilaiden kanssa sirkuskoulussa :D), mutta menkää te ihmeessä paikalle! Tapahtuma kestää iltaseitsemään.

Ja linkkejä jälleen.

Tukholmassa biojätteen voi vetää viemäristä alas. Biojätteestä tehdään biokaasua, jolla Tukholman bussit kulkevat. Aivan loistavaa, ympäristöystävällistä ja asukkaille hyvin kätevää ja helppoa!

Kuka muistaa elämäntapaintiaanit? :)

Päivi Mononen-Mikkilä jää argumentoinnissa alakynteen Vihreän langan keskusteluissa.

Tulevaisuuden autot pelastavat Uudenkaupungin autoteollisuuden.

Mielenkiintoisin sähköautouutinen vähään aikaan on se, että tulevaisuudessa sähköautot voivat toimia myös kulutuspiikkien tasaajina, eli ne voivat syöttää akuista virtaa sähköverkkoon. Tässä juttu.

Paholaisen asianajaja kirjoittelee Ian Plimeristä. Osa 1 tässä, osa 2 tässä.

Edellisen postauksen juttu on muuten tämän päivän Vihreässä Langassa.

tiistaina, syyskuuta 01, 2009

Turkistarhaajat työskentelevät alle minimitoimeentulon suuruisella palkalla?

Kuvan vegaaninen Sanders Oxford -kenkä (saa esim. VeganEssentials.comista) on oivallinen nahaton vaihtoehto kengille, jotka tukevat lihateollisuutta.

Menee vähän ohi aiheesta, mutta menköön. Liittyy sentään epäsuorasti ympäristönsuojeluun.

Suomalaiset turkiskasvattajat kampanjoivat näkyvästi turkistarhauksen vastustajia vastaan mainoksin, joissa he kertovat muun muassa seuraavaa:

”Turkisala työllistää suoraan ja välillisesti 22 000 suomalaista, tuotannon arvo on noin 200 miljoonaa euroa”

Pikainen laskutoimitus osoittaa, että yhtä turkistarhauksessa työllistettyä henkilöä kohden tuotannon arvo on 9090 euroa. Kuukautta kohden tuotannon arvo per työntekijä on 757 euroa. Jos tehdään oletus, että turkisten kasvattamiseen ei mene materiaalikustannuksia, logistiikkaa tai mitään muutakaan hyödykettä työvoiman lisäksi, saa keskimääräinen turkisalan työntekijä palkkaa työvoimakustannusten jälkeen noin 500 euroa kuukaudessa. Vertailun vuoksi työttömän työnhakijan työmarkkinatuki on 551 euroa kuukaudessa.

Koska turkistarhaus ei saa maataloustukea, voidaan siis sanoa, että joko turkisalalla työskentelevät työskentelevät alle minimitoimeentulon suuruisella palkalla, tai sitten turkistarhaajien laskelmat työllistävyydestä ovat moninkertaisesti liioiteltuja.

Ottaen huomioon turkistarhauksen rehu-, logistiikka- ja muut kustannukset (sellaisten materiaalikustannusten osalta, jotka eivät työllistä suomalaisia), on turkisalan ilmoittama luku työllistävyydestä yksinkertaisesti mahdoton yhtälö.


PS. Laskelmista puuttuvat tietenkin rahoituskulut, liikevoitto, verotus sun muut hauskuudet, jotka kiristäisivät turkistyöläisen kukkaronnyörejä entisestään.

PPS. Eläinoikeusliike ei yritä kieltää kenkiä, villasukkia, maitoa tai hampurilaisia. Itse käytän vegaanisia kenkiä ja puuvillasukkia, juon soijamaitoa ja syön vegehampurilaisia. Tuotteiden kieltämisen sijaan lainsäädäntö pitää saada sellaiseksi, että se edellyttää arvostamaan eläimiä eikä jaottelemaan niitä lemmikeiksi ja tuotantoeläimiksi. Tarvitsemme yhden johdonmukaisen eläinsuojelulain, jossa eläimen oikeudet eivät riipu siitä, tuottaako se rahaa vai ei. Turkiseläimiä ei voi pitää taloudellisesti kannattasti oloissa, joissa ne voisivat hyvin. Siksi turkistarhaus on jo kielletty hyvin monessa sivistysvaltiossa.


EDIT! 09.09.09

Turkisihmisten hehkuttama "MTT:n tutkimus" työllistävyydestä täällä. Epämääräinen laskelma suorasta työllistävyydestä jonka laskentaperusteita ei kerrota ja ilman mitään lähdeviitettä tai selitettä pamautetaan tuo 17 000 epäsuorasti työllistyvää. Lisäksi kyseessä on MTT:n ja turkisalan YHDESSÄ tekemä julkaisu, joka on käytännössä sisällöltään turkistarhauksen mainoslehtinen ainakin ensimmäisen kappaleen osalta. Lisäksi tuotanto näyttäisi olevan viime vuosina keskimäärin lähempänä 150 miljoonaa euroa kuin 200 miljoonaa (tänä vuonna jää heidän oman ilmoituksensa mukaan 160 miljoonaan).

Toisaalla annetaan työllistävyydestä per turkistarha aivan erilaisia lukuja MTT:ltä:

Turkistilojen talous ja alan merkitys sekä tulevaisuuden näkymät Suomessa

"Yritysrekisterin mukaan turkistila työllistää keskimäärin 0,9 henkilöä. 1990-luvulla turkistilat työllistivät keskimäärin yhden henkilön, mutta 2000-luvulle siirryttäessä keskimäärin 0,7 henkilöä per yritys."
Vuonna 2008 Suomessa oli 1239 tarhaa. Ainoa tapa, jolla työllistävyysluvut saataisiin edes vähän sinnepäin mitä turkisteollisuus väittää on se, että mukaan lasketaan myös turkistarhauksen vastustamisen työllistävä vaikutus, kuten Vihreiden ja Animalian työntekijät sun muut. Kiitos Aapo Rantaselle tästä loistavasta huomiosta vastapuolen työllistymisessä.