perjantaina, huhtikuuta 11, 2008

Olli Herrala vauhdissa

Olli Herrala kirjoittaa Kauppalehden blogissaan aiheesta Ilmastodebatti onkin nyt typerää.

Aiheena on se, että norjalainen poliitikko Gro Harlem Brundtland sanoi, että ilmastonmuutoksessa debatti pitää lopettaa ja ryhtyä tekoihin.

Herrala antaa tulla oikein kunnon totuuspohjalla:

"Brundtlandin väite tieteellisestä konsensuksesta on vailla totuuspohjaa. YK:n meteorologijärjestö kertoi vasta viime viikolla, etteivät maapallon lämpötilat ole nousseet vuoden 1998 jälkeen. Ja kuitenkin YK:n ilmastopaneeli IPCC rakentaa lätkämailamalleja, joissa lämpötilat ampaisevat rakettimaisesti ylöspäin niin pitkälle tulevaisuuteen kuin mielikuvitus kantaa."

Maapallon lämpötilat ovat todellakin nousseet vuoden 1998 jälkeen. Muun väittäminen on kirsikanpoimintaa. Aiheesta kirjoitin jo täällä kun Iloniemi käytti samaa argumenttia. Trendi ei ole muuttunut yhtään mihinkään, eikä vuosi 1998 tosiaan ole vuosisadan voimakkaimman el Ninon takia radikaalisti trendistä poikkeavana vuonna paras mahdollinen
verrokki trendin jatkumisen määrittelemiseen. No, Herrala jatkaa:

"Skeptikkojen lista on pitkä. USA:ssa yli 19 000 tiedemiestä on allekirjoittanut ilmastovetoomuksen, jossa varoitetaan tieteen ja katastrofikuvitelmien sekoittamisesta. Mieleen tulee väkisin Thomas Malthus, joka jo 210 vuotta sitten varoitti ihmiskunnan vääjäämättömästä nääntymisestä."

Kyseessä on tietenkin vitsin tasolle mennyt Oregon Petition, josta siitäkin olen jauhanut ties kuinka monta kertaa. Lukekaa vaikka Wikipediasta
Malthuksen ennen vertaisarvioidun tieteen syntymistä tekemien nääntymislaskelmien vertaaminen tuhansien tutkijoiden kymmenien vuosien työhön, supertietokoneilla tehtyihin laskelmiin, satelliittimittauksiin, tuhansiin mittausasemiin ynnä muihin on yksinkertaisesti huono argumentti.

"Connecticutin yliopiston fysiikan professori Howard Hayden kuvaili ilmastonmuutoksen mallintamista näin: ”garbage in, gospel out”. Siis kun tietokonemalleihin syötetään tarpeeksi roskaa, saadaan lopputulokseksi ilmastouskontoa.

Haydenin viesti kuvaa hyvin myös Gro Harlem Brundtlandin ajattelua."

Hienoa, että Herrala otti noinkin loistavan esimerkin vielä lopuksi. Hayden kun on mukana etujärjestössä nimeltä "Board of Academic and Scientific Advisors". Massia tullut Exxon Mobililta puoli$en miljoonaa dollaria ja aiempiin vastustuksen kohteisiin ovat kuuluneet mm. otsonikerrosta tuhoavien yhdisteiden käyttökiellot, elohopean käyttökielto sen myrkyllisyyden takia ja monet tuholaismyrkkyjen rajoitukset.

Haydenilla ei myöskään ole yhtäkään tieteellistä julkaisua ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen osalta eikä hänellä emeritusprofessorina ole enää akateemista vastuutakaan.

9 kommenttia:

markus k. kirjoitti...

Uskomaton tyyppi, ensin sinisilmäisesti esittelee Oregon Petitionia kovana totuutena konsensuksen puutteesta ja sitten ei voi vastata suoraan kysymykseen vetoomuksen luonteesta. Siis halusiko tää kaveri sitä keskustelua vai ei?

Anonyymi kirjoitti...

Ihan niinkuin RealClimate: Mistä ei keskustella siitä on vaiettava (esim Mannin metodit, PCA ja Hocke Stick "studies").

Anonyymi kirjoitti...

Tämä saattaa kiinnostaa alan ihmisiä:

http://tinyurl.com/538juf

Luvassa siis verratonta ilmastotietoutta. Geologi kertomassa ilmakehätieteestä, terveydenhuollon lisensiaatin näkemyksiä sademetsien osuudesta ilmastonmuutokseen, sekä vielä valtiotieteen maisteri luennoimassa Auringon aktiivisuuden vaikutuksesta ilmastoon. Hyönteisluennoitsijastakin löytyy kaikenlaista Googlella.

Siis aitoa huuhaata tarjolla, mutta viis siitä. Eli ei muuta kuin kuuntelemaan, periaatteella "tunne vihollisesti".

Tuukka kirjoitti...

Markus enpäs osaa sanoa... piikittelin herra Herralalle vähän objektiivisuudesta ja laatujournalismista tuossa hänen uusimmassakin kirjoituksessa, jossa hän suoraan yrittää aukoa kommenteissa minulle päätään. ;)

anonyymi, se ei ole keskustelua että kuunnellaan epätiedettä levittävää propagandaa. Asiallinen kritiikki, jota esim. McIntyre silloin tällöin väläyttelee on toki tervetullutta ja todnäk parantaa tieteen laatua!

Jos Mann ja lätkämaila ei miellytä, unohda ne ja katso muita tutkimuksia. Lopputulos on ihan sama.

kaj, tuonne voisi yrittää ehtiä... on ne poijaat villejä. Sitä minä kyllä ihmettelen ihan hemmetisti, miten tieteenvastainen lobbauspumppu voi järjestää YLIOPISTON tiloissa moisen tapahtuman. o_O

Seuraavaksi varmaan kreationistit pitävät huuhaakonferenssejaan biologian laitoksen tiloissa...

Anonyymi kirjoitti...

"Seuraavaksi varmaan kreationistit pitävät huuhaakonferenssejaan biologian laitoksen tiloissa..."

:-D :-D :-D :-D :-D :-D

Parasta tietysti olisi, jos tuollaiseen tilaisuuteen ei menisi yhtään kukaan. Tyhjä sali voisi olla ko. porukalle aika opettavainen kokemus. Mutta sellaista ei tapahdu, huuhaalla on aina kannattajansa. En ihmettelisi, vaikka MOT:n Martti Backman tekisi tilaisuudesta jutun.

Anonyymi kirjoitti...

"Seuraavaksi varmaan kreationistit pitävät huuhaakonferenssejaan biologian laitoksen tiloissa..."

Kemian laitoksella pitivät jo pari vuotta sitten. Eikun eivät ne olleet kreationisteja vaan "ID-tutkijoita"... :-D. Ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa vai molempia.

Pekka kirjoitti...

Näissä "omilla aivoillaan ajattelevissa" ja "kriittiseen analyysiin kykenevissä" "ilmastoskeptikoissa" ja kreationisteissa on muutenkin aika paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat jaksavat vängätä vastaan vaikka asiasta on kuinka vankat todisteet tahansa. Taitaapa myös iso osa kreationisteista pitää myös ilmastonmuutosta "hölypölynä", muistaakseni katsoin joskus jonkun dokumentin jossa oli jotain sen suuntaista.

Enpä ihmettilisi vaikka Herrala ja Markus "Änkyröiden Kuningas" Janssonkin alkaisivat hourailla 6000 vuotta vanhasta maapallosta jossain välissä. Vaikka Jansson taisi kyllä väittää olevansa ateisti, mutta kuitenkin ;D

Tuukka kirjoitti...

Noh noh, eihän me mennä henkilökohtaisuuksiin. Asiat riitelee, ei ihmiset.

... paitsi ehkä ihan vähän ;)

Janssonin änkyräkuninkuudesta puhuttaessa kannatta muistaa, että jos haluaa puhua hänen kanssaan samaa kieltä, voi käyttää Janssonaattoria (jokainen kommentti on autenttinen). Sivun lataamalla uudestaan saa uuden "argumentin".

http://www.ovaali.org/janssonaattori/

Mutta joo, kuka menee tuonne GreenFreen yleisönosastotilaisuuteen? Pitäisiköhän itse vaivautua... olisi mukava jos joku Helsingistä pääsisi kun täältä on pitkä matka.

Pekka kirjoitti...

"Noh noh, eihän me mennä henkilökohtaisuuksiin. Asiat riitelee, ei ihmiset."

Totta, pitäisi muistaa pitää pää kylmänä vaikka välillä alkaakin kiehumaan noita juttuja lueskellessa :P