Olli Herrala kirjoittaa Kauppalehden blogissaan aiheesta Ilmastodebatti onkin nyt typerää.
Aiheena on se, että norjalainen poliitikko Gro Harlem Brundtland sanoi, että ilmastonmuutoksessa debatti pitää lopettaa ja ryhtyä tekoihin.
Herrala antaa tulla oikein kunnon totuuspohjalla:
"Brundtlandin väite tieteellisestä konsensuksesta on vailla totuuspohjaa. YK:n meteorologijärjestö kertoi vasta viime viikolla, etteivät maapallon lämpötilat ole nousseet vuoden 1998 jälkeen. Ja kuitenkin YK:n ilmastopaneeli IPCC rakentaa lätkämailamalleja, joissa lämpötilat ampaisevat rakettimaisesti ylöspäin niin pitkälle tulevaisuuteen kuin mielikuvitus kantaa."
Maapallon lämpötilat ovat todellakin nousseet vuoden 1998 jälkeen. Muun väittäminen on kirsikanpoimintaa. Aiheesta kirjoitin jo täällä kun Iloniemi käytti samaa argumenttia. Trendi ei ole muuttunut yhtään mihinkään, eikä vuosi 1998 tosiaan ole vuosisadan voimakkaimman el Ninon takia radikaalisti trendistä poikkeavana vuonna paras mahdollinen
verrokki trendin jatkumisen määrittelemiseen. No, Herrala jatkaa:
"Skeptikkojen lista on pitkä. USA:ssa yli 19 000 tiedemiestä on allekirjoittanut ilmastovetoomuksen, jossa varoitetaan tieteen ja katastrofikuvitelmien sekoittamisesta. Mieleen tulee väkisin Thomas Malthus, joka jo 210 vuotta sitten varoitti ihmiskunnan vääjäämättömästä nääntymisestä."
Kyseessä on tietenkin vitsin tasolle mennyt Oregon Petition, josta siitäkin olen jauhanut ties kuinka monta kertaa. Lukekaa vaikka Wikipediasta.
Malthuksen ennen vertaisarvioidun tieteen syntymistä tekemien nääntymislaskelmien vertaaminen tuhansien tutkijoiden kymmenien vuosien työhön, supertietokoneilla tehtyihin laskelmiin, satelliittimittauksiin, tuhansiin mittausasemiin ynnä muihin on yksinkertaisesti huono argumentti.
"Connecticutin yliopiston fysiikan professori Howard Hayden kuvaili ilmastonmuutoksen mallintamista näin: ”garbage in, gospel out”. Siis kun tietokonemalleihin syötetään tarpeeksi roskaa, saadaan lopputulokseksi ilmastouskontoa.
Haydenin viesti kuvaa hyvin myös Gro Harlem Brundtlandin ajattelua."
Hienoa, että Herrala otti noinkin loistavan esimerkin vielä lopuksi. Hayden kun on mukana etujärjestössä nimeltä "Board of Academic and Scientific Advisors". Massia tullut Exxon Mobililta puoli$en miljoonaa dollaria ja aiempiin vastustuksen kohteisiin ovat kuuluneet mm. otsonikerrosta tuhoavien yhdisteiden käyttökiellot, elohopean käyttökielto sen myrkyllisyyden takia ja monet tuholaismyrkkyjen rajoitukset.
Haydenilla ei myöskään ole yhtäkään tieteellistä julkaisua ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen osalta eikä hänellä emeritusprofessorina ole enää akateemista vastuutakaan.
Keskustelua ilmastosta, uutisoinnista, tulevaisuudesta ja päästöistä.
perjantaina, huhtikuuta 11, 2008
maanantaina, huhtikuuta 07, 2008
Ilmastomyytti: "Ilmastosensitiivisyys on todnäk 1-1,5 astetta"
Heti alkuun suuri kiitos kommenteista, joissa on tullut vastaväitteitä, neuvoja, informaatiota ja kaikkea, mitä bloginpitäjä voisi kaivata! Älkää epäröikö avata suutanne jatkossakaan, loistavat lukijani!
Katson aiheelliseksi puuttua jälleen epätieteen viljelyyn. David Archibald (jep, öljy-yhtiötausta) selittää täyttä puutaheinää täällä, kuten myös JunkSciencen (jota käsittelin lähdekriittisyysviestissäni) Steven J. Milloy (ex-tupakkayhtiölobbari) jonka juttuja voi lukea täällä.
Kumpikin esittää tutkimuksia, joiden mukaan ilmastosensitiivisyys eli ilmastoherkkyys (sillä tarkoitetaan CO2-pitoisuuden tuplaantumisesta johtuvan lämpenemisen määrää) on yhden asteen luokkaa. Sitten näitä verrataan IPCC:n näkemyksiin ja tullaan siihen johtopäätökseen, että IPCC liioittelee.
Taas unohdetaan yksi erittäin merkittävä asia. IPCC ei tee tiedettä. Se ennen kaikkea kokoaa tiedettä yhteen poliittista päätöksentekoa varten. IPCC:n tarkoitus on antaa kuva nykytieteen yleisestä näkemyksestä, tarkoitus ei missään nimessä ole cherry pickingillä poimia niitä tutkimuksia, jotka sattuvat sopimaan agendaan.
Otetaan tarkasteltavaksi kaikki ilmastosensitiivisyyttä tutkineet tutkimukset viime vuosisadalta ja tämän vuosisadan alusta. Ne ovat täällä. Mitenkäs niiden jakauma? No, katsokaa itse. Suoraan sanottuna jurppii suunnattomasti joka kerta kun jotkut vatipäät levittävät netissä tietoa, että tiedemaailma uskoisi todennäköisen lämpenemisen olevan 1-1.5 astetta. Se kun on valehtelua, ja sitähän minä en siedä lain.
Nyt kun tarkastellaan tutkimuksia, niin otetaan tarkasteluun myös toinen paljon pinnalla ollut asia. Nyt se on virallisesti todistettu. 70-luvulla EI ennustettu jääkautta, vaan suurin osa globaalia ilmastoa koskevista tutkimuksista odotti lämpenemistä myös silloin, kun ilmasto jäähtyi.
Lukuina vuosina 1965-1979 julkaistut globaalia lämpötilaa koskevat tieteelliset tutkimukset.
- 7 ennakoi jäähtymistä
- 19 on neutraaleja
- 42 ennakoi lämpenemistä
Jokainen voi itse tutustua noihin alussa linkittämiini "tutkimuksiin" ja etsiä niistä räikeitä virheitä, joiden takia ne eivät koskaan olisi hyväksytty tieteellisiksi julkaisuiksi vaikka lähdeviitteet sun muut olisivatkin kohdillaan. Virheitä on kymmeniä, jopa satoja. Oma suosikkini on aivan ehdottomasti Archibaldin paperin sivulla 6 oleva graafi (katso postauksen alku), jossa hän on ottanut IPCC:n vuoden 1990 graafin (joka perustui Keski-Englannin paikallisiin lämpötiloihin, ei globaaleihin lämpötiloihin) ja on naama pokkana kaksinkertaistanut taulukon skaalan! :D
1 aste onkin yhtäkkiä kaksi astetta, samalla laillahan skaaloilla leikki wannabe-tieteilijä, biologian maikka E.G. Beck siinä määrin, että RealClimaten tyypitkin nauroivat tyypille jo noin vuosi sitten täällä.
Tarkkasilmäinen voi myös havaita, että Achibaldin näkemys on, että viime vuosisadalla lämpötila nousi noin 0,3 astetta. Ottaako ihan oikeasti joku noita raapustuksia tosissaan?
Tunnisteet:
70-luku,
globaali lämpötila,
ilmastoherkkyys,
ilmaston jäähtyminen,
ilmastosensitiivisyys,
ipcc
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)