maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Vuoden "ekoauto"

Meinasi mennä pulla väärään kurkkuun. USA:ssa "Green Car" -niminen lehti on valinnut vuoden ekoauton. Olisitteko ajatelleet sen olevan esim. Toyota Prius tai jokin eurooppalainen dieselauto, jonka kulutus alkaa nelosella tai vitosella? Tai jokin tila-auto, jolla kuljettaa 7 ihmistä kulutuksen silti ollen vain 5-6 litran luokkaa?

Väärin meni.


Seuraava juttu ei ole vitsi.


Vuoden ekoautotittelin USA:ssa on voittanu 2500kg painava 6 litran V8-moottorilla varustettu möhkömaasturi. Tavallisen noin 15 litran keskikulutuksen sijaan tämä kyseinen hybridillä varustettu kuluttaakin siis VAIN 11,2 litraa satasella. Sehän on siis reilut 3 kertaa enemmän kuin oma autoni kuluttaa. Chevrolet ilmoittaakin mallia kotisivuillaan esitellessä, että tällaisilla autoilla General Motors pyrkii vähentämään USA:n öljyriippuvuutta. :D

Kuten Top Gearissakin naureskeltiin, ei lopputulos ole mikään yllätys, kun tuomaristossa on mm. Jay Leno (omistaa kymmeniä urheiluautoja, mm. Ferrareita) ja Carrol Shelby (aikoinaan änki 7 litran V8-moottorin AC Cobraan ja nykyään hänen firmansa asentaa ahtimia V8-Mustangeihin). Tällaiset ihmiset siis päättävät USA:ssa millaiset autot ovat ekologisia...

Ja nyt ei tosiaan ole aprillipäivä. Lukekaa täältä artikkeli.

Vertailun vuoksi voi katsoa, millaisia autoja saksalainen Öko-trend on valinnut ekoautoiksi täällä. Amerikkalaisen ja eurooppalaisen näkökulma ekoautosta on aika radikaalisti toisistaan poikkeava.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Älä inise siellä, tippuhan kulutus 4litraa. Tiputappa siitä 3.7l/100km autostasi saman verran.
Kyseessä kuitenkin 2.5tonnin möhkäle johon mahtuu sisälle sun 3.7l/100km kuluttava kottero.

Tuukka kirjoitti...

Hops, olipas tullut laskuvirhe. Tuo kuluttaa siis reilusti yli 3 kertaa enemmän, koska omani kuluttaa seka-ajossa 3,4 litraa satasella.

Toki tuollaiseen autoon mahtuu paljon tavaraa, mutta noin 95 % ajasta keskimääräisellä kuskilla se kapasiteetti ei ole tarpeellista. Ajellaan max. 5 hengen kuormalla ja melko vähillä kantamuksilla jokapäiväisessä elämässä.

Lähes kukaan ei tarvitse noin paljoa tilaa. Ja jos sattuu olemaan suurperhe ja kokee tarvitsevansa, on eurooppalaisilla merkeillä autoja, jotka kuljettavat 7 ihmistä ja heidän tavaransa puolella tuosta kulutuksesta ja jotka silti ovat kolareissa (ja etenkin ajossa) turvallisempia.

Minä ajan autollani siten, että siinä on 1-2 ihmistä kyydissä ja sen enempään ei ole tarve CO2-päästöt ovat siis joko 45g/matkustaja tai 90g/matkustaja.

Tuolla autolla ei varmasti päästä keskiarvoisesti tasolle 90g/matkustaja todellisessa käytössä, koska suurimman osan ajasta autoissa on vain yksi ihminen.

Ajattelin kyllä vaihtaa sähkösmarttiin heti kun niitä saa suomesta (ja rahaa on riittävästi), joten silloin oman autoni kulutus tippuu nollaan. Mitä nyt pitää sen jälkeen ostaa tuulivoimaa ja ladata auto parilla eurolla per 100km... mutta sitä odotellessa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä niitä 2,5 tonnin möhkäleitä ole ihan pakko kayttää vaikka iso kone niissä onkin ja tuntee olevansa kovakin jätkä. Ekoauton on tarkoitus olla egologinen ei siis egologinen katastrofi...

Anonyymi kirjoitti...

Jenkit sentää kattoo muitakin päästöjä kuin sitä hiilidioksiidin määrää.
Ei se hiilidioksiidi vaarallista ole, vaan ne muut kaasut. CO2:lla saadaan lisää puita ja lisää happea.
Ei ne uudet smartit mitään ilmasia ole luonnolle, niiden tekeminen saastuttaa enempi kuin vanhalla romulla ajaminen.

Tuukka kirjoitti...

No kummasti nuo eurooppalaiset ja japanilaiset alittavat paremmin myös muut päästöarvot kuin amerikkalaiset.

Tuo uudella autolla ajamisen epäekologisuus on myytti, jonka käsittelin jo ensimmäisessä blogikirjoituksessani, googleen ilmastonmuutos ja yksityisautoilu niin löytyy helpoiten.

Auton elinkaaren päästöistä vain 10-20 % tulee valmistuksesta ja kierrätyksestä, joten vanhojen paljon kuluttavien autojen romuttaminen ja uusiin vaihtaminen on per ajettu kilometri lähes aina ekologinen ratkaisu, jos uusi auto kuluttaa vähintään tuon 10-20 % vähemmän kuin entinen.

Anonyymi kirjoitti...

Ketä kiinnostaa!

Jos oot nui huolissas ni mitä nä ite ees käytät autoo, saastuttaja!!!

(Tuukka Simonen sanoi... Lähes kukaan ei tarvitse noin paljoa tilaa.)

Mistä helv***** sä tiiät mitä kukaan tarvii?
Ihme apina :D
Keskity johonki järkevämpää ja oo huolissas vaikka itestäs.

Anonyymi kirjoitti...

jenkeis on sentää fiksuu porukkaa ku ei aja millää vitun mopoautoil! ja onhan toi ekoauto ku kulutus tippunu ihan vitust. ei kukaa haluu ajaa millää mopoautol joka vie 3 l/100km tai varsinkaa sähkömopol