torstaina, joulukuuta 03, 2009

Roy Spencer: mittahistorian lämpimin marraskuu


Ilmastoskeptikkoihin luettava Roy Spencer uutisoi sivustollaan, että UAH:n mittaama globaali lämpötila-anomalia marraskuulle 2009 oli 0,50 celsiusastetta eli korkeampi kuin yksikään marraskuu satelliittimittausten aikakaudelta. Mittaukset alkoivat vuonna 1979. Muistutan kuitenkin, että yksittäisistä kuukausista ei voi vetää mitään johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Postaan tämän sen takia, että jengi käyttää usein vanhoja käppyröitä, jotka loppuvat juuri tuohon 07-08 notkahdukseen. Tämä "hide the incline" -menetelmä on tällä postauksella helppo debunkata. ;)

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ennustus meni täysin oikein:

Päivittäinen UAH data ennustaa marraskuun lämpötilapoikkemaksi +0.50 C astetta (plus/miinus 0.2C):

http://motls.blogspot.com/2009/11/uah-in-november-2009-around-051-deg-c.html

Syynä lienee voimistuva El Nino.

Iso-P kirjoitti...

Meillä on taas huomenna vääristelyporukan kokoontuminen Proffan kellarissa. Tarkoitus olisi ottaa muutama olunen ja konffata uusiksi samalla pari epämieluisaa tilastoa. Kannattaa ilmesty paikalle heti seitsemältä - parhaat vääristeltävät tilastot menee jo heti alussa.

Vääristelemisiin.

Anonyymi kirjoitti...

spencer onkin rehellinen eli ei ole tarvetta vääristellä käppyröitä

Kaj Luukko kirjoitti...

Täältä voi räplätä esiin noita satelliittimittauksia pidemmältä ajalta:

http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/

Näkee miten reilusti marraskuu ylittää aikaisemmat mittaukset. UAH-mittaussarjaan tulee ch5, eli taso 4,4 km. Tuolla sivulla oleva data tosin tulee toisesta satelliitista kuin UAH-sarjaan käytettävä data, mutta on se suuruusluokaltaan oikeata.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, "Tuukka ja Luukka" turvautuvat jo oljenkorsiin talon sortuessa alta.
Ennen väittivät, ettei kymmenen vuoden lämpötilan lasku mitään todista, nyt lämpenemisestä todistaa YKSI kuukausi, heko heko ;-)!

Anonyymi kirjoitti...

Satelliittimittaukset ovat kaikki huijausta. Informaatiota ei voi siirtyä kylmemmästä kappaleesta lämpimämpään, koska se rikkoo termodynamiikan toista pääsääntöä. Mitään satelliitteja ei ole olemassakaan, kaikki on viherkommunistifasistien salaliittoa. Ai niin, mainitsinko jo stalinismin? Joo ja sähköpostit.

tro kirjoitti...

Niin mutta mikä onkaan mittauksessa käytetty "fudge factor"? ;)

Ei mutta se mun vaan piti sanoa että tämä (vasta äskettäin löytämäni) blogi vaikuttaa virkistävän täyspäiseltä ja faktoihin pohjautuvalta tässä toisinaan niin tarkoitushakuisessa kirsikanpoimijablogosfäärissä. Climategate taas muistutti mieleen taas entistä enemmän kuinka oikeastaan mihinkään ei voi luottaa jos ei löydy täysin läpinäkyvää itse tarkistettavaa dataa ole näytöksi. (Tosin mitenpäs sitä tavallinen härmäläinen vaikka jotain satelliittimittauksia lähtisi tarkistamaan. Eipä mitenkään, mutta jotain vainua voi kyllä kehittää mahtaisiko luvuista löytyä jotain haisevaa.)

Mulla on luottamus että jos uutta selvää näyttöä löytyy niin Tuukka kyllä on valmis myöntämään vaikka että maailma on sitten kuitenkin litteä. Vai kuinka?

Anonyymi kirjoitti...

Siis kerrataan nyt vielä, ettei kukaan jäisi väärin informoiduksi:
Totta, marraskuun keskilämpötila oli 0,5 astetta C keskiarvon yläpuolella, mutta edellisen eli lokakuun keskilämpötila puolestaan oli 0.8 C astetta keskilämpötilan ALAPUOLELLA.
Siis aivan normaalia vaihtelua, johon merivirrat (esim. NAO) saattavat vaikuttaa tietyllä (n. 15 v) syklillä.

Kaj Luukko kirjoitti...

Tans... ei kun "Anonyymi" ;-) sanoi:
"lokakuun keskilämpötila puolestaan oli 0.8 C astetta keskilämpötilan ALAPUOLELLA."

Totaalista paskapuhetta. Lokakuu UAH mukaan 0,29 keskilämpötilan YLÄPUOLELLA. Katso vaikka tastä:

http://vortex.nsstc.uah.edu/data/msu/t2lt/uahncdc.lt

Ja sitten koko vuosi, ja pari edellistä vuotta tässä:

UAH vuodet 2007-2009, MIN MAX ja MEAN.

Eikö todellakaan "skeptikot" pysty enää parempaan kuin keksimään omasta päästään näitä juttuja ja toivomaan, ettei kukaan huomaa. Olen pettynyt.

koljkimm kirjoitti...

Miksi kaikessa keskustelussa unohdetaan, että tällaisia lämpöpiikkejä on ollut jo ennen ihmisen ilmaantumista?
Esim. "jääkiekkomaila"-malli on juuri "hide the incline" -menetelmä. Siinä jätetään pois juuri päättynyt lämmin jakso. Tieteen Kuvalehden polaarivuosi-numerossa (2008?) oli, että vastaavia lämpimiä kausia on löydetty sekä Grönlannin että Etelämantereen kairausnäytteistä.
Entä miten se vaikuttaa, että uuden tiedon mukaan Rossin jäähylly Etelämantereella on ollut vuoroin sulana ja umpijäässä ja nykyinen lauttajää on tuon syklin puolivaiheessa?