tiistaina, maaliskuuta 11, 2008

Lisää sähköautoilua ynnä muuta

Jonkin aikaa sitten fiksu kommentoija kertoi sähköautot.fi -sivustosta, joka yllättäen käsittelee sähköautoja. Aiheesta kiinnostuneet voivat kysellä lisätietoja muun muassa keskustelufoorumilla. Sivustolla on aiheesta jatkuvasti uutisia ja muuta. Suosittelen!

Sähköautorintamalla on tapahtunut myös muuta mielenkiintoista. Tesla Roadstereita on nähty siellä täällä liikenteessä ja smart ForTwon sähköversio oli Fifth Gearissa testissä. Samalla rahalla pääsee testin mukaan huomattavasti pidempään kuin vastaavalla bensa-autolla, minkä lisäksi päästöttömyys säästää isot rahat Lontoon ruuhkamaksuissa.

Suomeen sähköautoille voisi antaa esimerkiksi ilmaisen pysäköintioikeuden. Todennäköisesti jo tämä riittäisi monille suuremmissa kaupungeissa paljon asioiville lisäpontta sähköauton hankkimiseen. Kaupunkien ilmanlaatu paranisi huomattavasti ilmastohyötyjen lisäksi, mikäli taajamaliikenne siirtyisi sähkömoottoreilla toimivaksi. Suomen talvi tosin aiheuttaa päänvaivaa, mikäli autolla ei ole lämmintä säilytystilaa (akut kun toimivat kehnosti pakkasella), mutta tämähän ei kaikille ole ongelma.

Tietääkö muuten joku, onko sähköautoilla vielä vastaavanlainen käyttövoimavero olemassa kuin mitä dieselautoista peritään? Siinä on kyllä järki seissyt kun moinen laki alun perin säädettiin.

Ilmastonmuutoskeskustelu kommenteissa on ollut vilkasta ja sen aikana on tullut perehdyttyä taas useaan artikkeliin asiasta. Tämänhetkiseksi ehdottomaksi suosikikseni koko kansalle sopivista lähteistä (lue: minäkin tajuan jotain) on noussut Open Mind, joka on ammattimatemaatikon kansantajuisella kielellä pitämä blogi koskien lähinnä lämpötilamittauksia ja niistä esitettäviä väitteitä. Antaa usein kyytiä McIntyrelle ja Anthony Wattsille (jopa siinä määrin, että herrat poistelevat osia kirjoituksistaan tai kokonaisia postauksia tekemiensä virheiden takia).

Lisäksi haaste lukijoille:

Kuka löytää eniten virheitä John Colemanin raapustuksesta? (John Coleman on Kusi Newsin meteorologi ja oikein kunnon änkyrä. Ovatko Kusi Newsin meteorologin jutut kusetusta? Päätä itse! Palkintona aimo annos päästövähennyksiä!)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Litium-akut toimivat vielä -25 asteen pakkasessa, eristettynä -40. Ei pitäisi olla ongelma, varsinkaan jos auton voi pakkasella pitää piuhassa kiinni.

Käyttövoimaveron joutuu maksamaan, mikä on tietenkin älytöntä. Muutenhan sähköautoilu on niin hävyttömän halpaa (20...25 kWh/100 km, tai n. 2 euroa/100 km), että varmasti valtiovallalla on suuri halu kerätä siitäkin touhusta omansa pois jollakin verolla. Täytyy toivoa, että meneillään olevan ilmastonmuutostaistelun keskellä eivät kehtaa nollapäästöistä autoa verottaa, ja että tuo käyttövoimaverokin poistetaan.

Toivon todella, että tämä sähköautoprojekti onnistuu ja pistää luun kurkkuun niin epäilijöille kuin autotehtaillekin. Öljybisneksellä on sormensa pelissä joten toimiva ja kilpailukyisen hintainen sähköauto ei välttämättä ole niiden toivomuslistalla ensimmäisten joukossa.

Aika hulluhan se on, että ensimmäiset Matti Meikäläisille suunnitellut sähköautot Suomeen tuo talkoohengellä toimiva amatööriporukka, yhtään väheksymättä heidän osaamistaan. Autotehtailla olisi ollut aikaa enemmän kuin tarpeeksi tehdä sama jo aikaa sitten.

Kiitos tästä blogista ja lukuisista lähdeviitteistä. Tämä on loistava!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä kommentteja M&M ovat korjanneet tai poistaneet Taminon kirjoitusten johdosta?

Ilmastokeskustelun asiallisin ja asiantuntevin blogi on nykyisin Climate Audit. Open Mind ja RealClimate ovat molemmat yksipuolisia, eivät julkaise kriittisiä kommentteja, ja osittain suorastaan harhaanjohtavia. Climate Auditillakin on omat puutteensa (keskustelu rönsyilee ja eksyy välillä asiasta) mutta ei ole samanlaista yksimielistä kritiikitöntä hymistelyä kuin OM ja RC.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on idolisi Tamino (tai mikä lie Hansenin puudeli nykyään) saanut kunnon kyytiä CA:ssa McIntyren toimesta jo muutaman postauksen ajan. Kannattaa seurata, hauskaa viihdettä!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä kommentteja M&M ovat korjanneet tai poistaneet Taminon kirjoitusten johdosta?

Komppaan tätä kysymystä, sillä itse olen verraten aktiivisesti seurannut molempia blogeja viime aikoina, törmäämättä mihinkään viittauksiin poistoista. Viitettä tiskiin siis, kiitos.

Silmiinpistävin viimeaikainen episodi oli Taminon sensuroima nimim. JeanS:n kommentti, jossa kirjoittaja mm. lätkäisi kredentiaaleja pöytään. Sattumaako?