maanantaina, syyskuuta 10, 2007

Kritiikkiä Timo Tarvosen sivuun "Muutamia kysymyksiä"

Käsittelemäni GreenFreen jäseniin kuuluu mm. Timo Tarvonen, joka sivuillaan esittelee kysymyksiä ja väitteitä ilmastonmuutoksesta.

Vastaan tässä kaikkiin väitteisiin. Teksti on pitkä, yrittäkää jaksaa lukea. Kursivoituna lainauksena Timon kirjoitukset.
1. Tiesitkö, että nyt menossa oleva ilmastonmuutoskohu on jo neljäs, ja että ensimmäinen oli jo yli sata vuotta sitten? Suurinpiirtein vuosina 1895 - 1920 kansalaisia peloteltiin jääkaudella. Kun se ei tullut, noin vuosina 1920 - 1950 peloteltiin ilmaston lämpenemisellä. Ja kun se ei sitten niin kovasti lämmennytkään, noin 1950 - 1970 peloteltiin taas jääkaudella. Ja kun sitä ei sitten 1980-luvun alussa näkynyt, alettiin taas puhua ilmaston lämpenemisestä.
Aiemmin tieteessä ei ole ollut konsensusta asiasta, mutta jo 70-luvulla ylivoimaisesti suurin osa tutkimuksista ennusti lämpenemistä, kuten nykyäänkin. Nykyinen näkemys ilmastonmuutoksesta on tieteellinen ja perustuu tuhansiin ja taas tuhansiin vertaisarvioituihin tutkimuksiin (skeptikkojen tutkimukset ovat useimmiten jotain aivan muuta kuin vertaisarvioituja ja ne on julkaistu ei-tieteellisissä julkaisuissa jos edes niissä).
2. Tanskalainen fyysikko Henrik Svensmark julkaisi lokakuussa 2006 teoriansa, jonka mukaan maapallon väitetty lämpeneminen johtuu ihan muusta kuin ihmisten lisäämästä hiilidioksista. Ja esitti niin vakuuttavan näytön teoriansa tueksi, että CERNin hiukkaskiihdyttimellä ruvetaan tekemään jatkokokeita. Jos Svenskmarkin teoria läpäisee testin, millä tekosyyllä aiotte jatkaa useamman kuin yhden auton ja tai vanhan auton omistajien kyykyttämistä?
Svensmarkin teoriaa on laajalti kritisoitu, eikä viime vuosikymmenten lämpeneminen mene lainkaan yksiin kosmisten säteiden määrän kanssa. Korrelaatiota ei ole viime vuosikymmeniltä lainkaan. Kirjoitin asiasta jo aiemmin. Vanhojen autojen päästöt ovat monin tavoin myrkyllisiä, joten niiden kritisoimiseen ei keinot lopu ihan heti.

Päivitys 05/2008: Edelleenkään ei mitään tuloksia teorian tueksi CERNiltä.
3. Viime vuonna 60 tiedemiestä kirjoitti Kanadan pääministerille avoimen kirjeen, jossa mm totesivat, että jos 1990 luvulla olisi tiedetty ilmastosta se mitä nykyään tiedetään, Kioton sopimus olisi katsottu tarpeettomaksi ja jätetty solmimatta. Oletko tietoinen kyseisestä kirjeestä ja sen sisällöstä?
Samaan aikaan kymmenet tuhannet tiedemiehet, jokaisen teollisuusmaan tiedeakatemia, jokainen maailman arvostetuimmista ilmastontutkimuskeskuksista ja jokainen valtamedia kirjoittivat, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todella vakava asia, johon pitää puuttua jo taloudellisten intressien takia. Kirjoitin konsensuksestakin aiemmin.
4. Amerikkalainen senaattori James M. Inhofe on pitänyt USAn senaatissa useita ilmastonmuutoshysteriaa kritisoivia puheita ja koonnut 64-sivuisen Ilmastoskeptikon käsikirjan, joka löytyy PDF-muodossa hänen nettisivuiltaan. Miksi Suomessa asuvan suomalaisen äänestäjän täytyy turvautua ulkomaisten poliitikkojen sivustoihin jos haluaa lukea IPCC:n propagandan lisäksi kritiikkiäkin? (pl uusimmat uutiset, kts kysymys 24).
James Mountain Inhofe on myös sitä mieltä, että homous on syntiä, evoluutio huijausta ja ilmastonmuutos maailman toiseksi suurin kusetus. Hänen mielestään suurin kusetus on valtion ja kirkon pitäminen erillään USA:ssa. Herralla ei ole mitään pätevyyttä ilmastonmuutoskeskustelussa eivätkä hänen näkemyksensä perustu tieteellisiin tutkimuksiin.
5. Hurrikaaniasiantuntija Dr Christopher Landsea erosi IPCC:stä koska IPCC:n Kevin Trenberth esitti lehdistötilaisuudessa hurrikaaneista päinvastaista kuin mitä Landsea oli sanonut, ja kieltäytyi korjaamasta väitteitään. Lisäksi vuosi 2006 oli, ennusteiden vastaisesti, heikko hurrikaanivuosi. Miksi kansalaisille syötetään väitettä, että ilmastonmuutos todistetusti lisää hurrikaanien määrää ja voimakkuutta?
Landsea on näkemyksineen vähemmistössä, koska suurin osa tutkimuksista osoittaa ilmaston lämpenemisen vaikuttaneen myrskyjen lukumäärää ja voimakkuutta vahvistavasti. Asiasta ei kuitenkaan ole kunnollista konsensusta, koska myös Landsean näkemyksiä tukevia tutkimuksia on melko paljon. Tässä IPCC ei toiminut kaikkien tieteen hyvien toimintatapojen mukaisesti.
6. Muutama vuosi sitten julkisuudessa esitettiin lähes jatkuvasti väitettä, että ilmaston lämpeneminen rajoittaa tai jopa lopettaa Golf-virran ja näinollen Skandinaviaan tulee jääkausi muun maapallon lämmetessä. Miksei tästä teoriasta ole kuulunut yhtään mitään viime aikoina?
Koska tämänhetkinen näkemys asiasta on, että Golfvirta ei ole pysähtymässä eikä hidastumiminenkaan aiheuta katastrofaalisia vaikutuksia. Jotkin tieteelliset tutkimukset ennustivat moista, mutta uudemmat tutkimukset ovat osoittaneet veikkaukset epätodennäköisiksi. Tästä on kyllä kuulunut aika paljon tiedeyhteisössä, aihetta on käsitelty tieteellisissä julkaisuissa tänäkin vuonna useaan otteeseen.
7. Mannin ns jääkiekkomaila on saanut osakseen niin suurta kritiikkiä, että USAssa nimitettiin komitea tutkimaan asiaa, ja ns Wegemanin raportti totesi, että Mannin johtopäätökset eivät pidä paikkaansa. Ja eräät tutkijat saivat Mannin mallin avulla jääkiekkomailan esiin syöttämällä mittausdatan asemesta punaista kohinaa (satunnaislukuja), ja muutakin kritiikkiä on esitetty runsaasti. Miksi täällä Suomessa vaietaan tästä lähes täysin?
Mann on tehnyt kyseisen jääkiekkomailakuvaajan jälkeen uusia rekonstruktioita, jotka ovat täyttäneet kriitikoiden vaatimukset ja uudemmat rekonstruktiot ovat menneet alkuperäisen kuvaajan virhemarginaaleihin. Wegmanin raportteja on kritisoitu paljon mm. RealClimatessa. Wegmanin löytämät virheet eivät muuttaneet dataa merkittävästi.

Lämpötilarekonstruktioita on tehty kymmeniä, ja lähes kaikki ovat menneet Mannin kuvaajan virhemarginaalien sisään. Missä kohtaa on ongelma? Sitä paitsi Mannin lätkämailakuvaajasta on keskusteltu myös suomalaisessa mediassa, sitä on käsitelty dokumenteissa ja lehdissä.
8. Reuters levitti 15.9.2006 uutista, jonka mukaan jääkarhut voivat erittäin huonosti ja ovat lähellä sukupuuttoon kuolemista, jota toisteltiin eri tiedotusvälineissä suurilla otsikoilla ja suurella kohulla. Kun asia tarkistettiin kanadalaiselta jääkarhuja tutkivalta biologi Taylorilta, totuus osoitautui päinvastaiseksi. Ja tämä on vain eräs esimerkki valtavasta virheellisten uutisten massasta. Joihin sitten toisinaan julkaistaan jotain parin palstamillin kokoisia korjauksia takasivuilla. Miksei mikään laki velvoita tiedotusvälineitä tarkistamaan tietonsa? Tai esittämään oikaisut yhtä isolla tekstillä ja samalla sivulla kuin mitä virheellinen oli?
RealClimaten artikkelista nähdään, että viimeisten 28 vuoden aikana arkinen jäätikkö on pienentynyt 1,2 miljoonalla neliökilometrillä. Joidenkin arvioiden mukaan pohjoisnapa on kesäisin sula jo parin kymmenen vuoden kuluttua. Tilanne ei kuitenkaan ole täysin katastrofaalinen, koska jääkarhut ovat selvinneet aiemmistakin lämpimistä jaksoista (laji tosin on vasta noin 40000 vuotta vanha), mutta tilanteen seuraaminen on tärkeää. Juuri tänään julkaistu Ylen uutinen kertoo, että 2/3 jääkarhuista kuolee vuoteen 2050 mennessä. Nykypäivänä media on harvoin täysin puolueetonta, mutta sen takia pitääkin lukea uutisia kriittisesti. Ehdottamasi laki kieltäisi käytännössä kaikki iltapäivälehdet ja juorulehdet (en nyt tiedä, olisiko se sitten niin kovin huono asia), mutta kyllä koulussa opetetaan, ettei kaikkea lukemaa pidä purematta niellä.
9. Tanskalainen tilastotieteilijä Björn Lomborg kääntyi ympäristöaktivistista ympäristöskeptikoksi huomattuaan ympäristöliikkeen väitteiden perustuvan ns huonoon tieteeseen. Kirjoitti aiheesta kirjan ja perusti mm eräiden Nobel-ehdokkaiden kanssa ns Kööpenhaminan Konseksuksen v 2004 joka listasi maailman ongelmia tärkeysjärjestyksessä. Tiedätkö mille sijalle ilmaston lämpeneminen sijoittui kyseisellä listalla?
Björn Lomborg on todella kiistelty henkilö. Lomborgin teos, johon viittaat, The Sceptical Environmentalist, sai todella paljon kritiikkiä osakseen ja The Danish Committees on Scientific Dishonesty (Tanskaksi: Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, or UVVU) haastoi Björn Lomborgin oikeuteen tieteellisestä epärehellisyydestä, koska kirja oli hyvien tieteentekemistapojen vastainen. Lomborgin kirja kuitenkin käsitteli aihetta, josta hänellä ei ollut tieteellistä pätevyyttä. Siten syyte ei mennyt läpi, mutta idea varmaankin tuli selväksi: Lomborgin näkemykset ovat räikeän epätieteellisiä.
10. Grönlannin jäätikön kokonaismassa kasvaa ja 1930-luvulla napa-alueella oli lämpimämpää kuin nykyään. Miten tämä sopii väitteisiin, että 1990-luku olisi ollut historian lämpimin jne?
Valikoitujen jäätiköiden kasvaminen ei kerro mitään globaalista ilmastonmuutoksesta. Ensinnäkin suuri osa maailman jäätiköistä pienenee (katso linkistä Global Glacier Mass Balance). Jotkin jäätiköt kasvavat sen takia, että sateisuus alueilla on kasvanut, ja lumisateiden määrän lisääntyminen johtaa jäätiköiden kasvamiseen. Globaalisti mitattuna 1990-luku oli historian lämpimin, tämän todistaa käytännössä joka ikinen globaalin skaalan lämpötilarekonstruktio, joka on tehty nykyisellä tietämyksellä. Katso esim. Wikipedian artikkeli lämpötilojen mittaamisesta tai Esim. tämä kirjoitukseni.
11. Ilmaston lämpenemiseen, ja varsinkin hiilidioksiditeoriaan kriittisesti suhtautuvia tiedemiehiä ja poliitikkoja on syytetty rahan saamisesta öljyteollisuudelta. Eräs näistä syyttäjistä on NASAn tiedemies James Hansen, joka tuki avoimesti Kerryn vaalikampanjaa yhdessä 48 muun ilmastonmuutoksella pelottelevan tiedemiehen kanssa) ja sai sitten Kerryn vaimon säätiöltä 250 000 dollarin lahjoituksen. Öljyraha paha raha, ketsuppiraha hyvä raha?
Kysyttäessä asiasta Hansen vastasi: "That was an environmental award. I can't imagine anyone would turn down an environmental award. You don't check the politics of who provides the awards. I frankly don't understand the question." Huomionarvoista on myös, että väitteesi kronologiassa on paha virhe: Hansen sai palkinnon vuonna 2001: kun taas Kerry pyrki presidentiksi vuoden 2004 vaaleissa. Hansenin lisäksi suuri osa koko USA:n tiedeyhteisöä tuki Kerryä, koska useat Kerryn näkemykset perustuvat tieteeseen eikä esim. siihen, että jumala olisi tullut hänen uniinsa.
12. Historia osoittaa, että lämpiminä kausina maatalous ja yleensäkin kaikki ihmisen toiminta on kukoistanut, ja ihmiset voineet hyvin. Ja vastaavasti viileinä kausina on ollut nälänhätää ja sairauksia, ja ihmiset voineet huonosti. Ja ilmaston lämmetessä rakennuksia tarvitsee lämmittää vähemmän, jolloin energiaakin tarvitsee tuottaa vähemmän, jolloin tulee vähämmän niitä päästöjä. Miten tämä sopii yhteen sen pelottelun kanssa? Eikö meidän pitäisi pelottelun asemesta olla iloisia, että ilmasto muuttuu parempaan suuntaan?
Otapa selvää tieteellisistä tutkimuksista ilmastonmuutoksen seurauksista talouteen (ja yleisestikin olisi hyödyksi ottaa selvää tieteellisestä näkemyksestä ilmastonmuutoksesta). Nykyiset skenaariot osoittavat, että ilmastonmuutos aiheuttaa paljon enemmän haittaa kuin hyötyä, etenkin kehitysmaille. Suurin osa maailman ihmisistä asuu alueilla, jotka eivät hyödy lämpenemisestä vaan päinvastoin menettävät sadot ja juomaveden. Maailmassa on myös muita alueita kuin Pohjois-Eurooppa, joka saattaa hyötyä ilmastonmuutoksesta, vaikkakin globaalit vaikutukset talouteen syövät hyödyt.
13. Erään ilmastomallin mukaan Kioton sopimus vähentää vuoteen 2050 mennessä ilmaston lämpenemistä vain 0,06 asteella eli viivästyttää tilannetta parilla vuodella. Onko se, että vasta vuonna 2053 on niin lämmintä kuin mitä olisi jo vuonna 2050 ilman sopimusta, todellakin hintansa arvoinen viive?
Kioton sopimus oli vasta päänavaus. EU on tehnyt yksipuolisen päästövähennyssopimuksen, jossa päästöjä vähennetään 20 % vuoden 1990 tasosta ja moni maa on jo sitoutunut puolittamaan päästönsä vuoteen 2050 mennessä (jotkut jopa vielä enemmän). Jostain oli kuitenkin pakko aloittaa, ja Kioton sopimus oli todella tärkeä globaali ratkaisu saada koko maailma reagoimaan ainakin jollain tavalla ilmastonmuutokseen. Lisäksi todella moni maa hyötyy ilmastonmuutoshaasteen vastaamisesta. Esim. Suomi saa satojen miljoonien eurojen vientitulot uusiutuvien energianlähteiden teknologian viennistä, Tanska saa yli 6 miljardin vientitulot tuulivoimasta vuosittain! Sen sijaan yhdenkään maan kilpailukyky ei ole vähentynyt ilmastonmuutoshaasteeseeen vastaamisesta.
14. Väitetään, että IPCC:n raportin luvussa 8 oli vuonna 1996 peräti 16 kertaa todettu, että yksikään tutkimus ei osoita ihmisten olevan syyllinen väitettyyn ilmastonlämpenemiseen. Pres Clintonin ja varapres Al Goren hallinon painostuksesta kaikki viittaukset poistettiin tai muutettiin tukemaan päinvastaista näkemystä. Jos väite pitää paikkansa, niin mitä se mielestäsi kertoo IPCC:n luotettavuudesta?
Väitetään myös, että nainen on luotu miehen kylkiluusta ja että maailma on luotu 6000 vuotta sitten. Tällaiseen väitteeseen ei ole minkäänlaista pohjaa. USA:n presidentti tai varapresidentti ei voi poistaa ÝK:n julkaisusta kohtia oman mielensä mukaan.
15. MIT:n meteorologi prof Richard S. Lindzen on tehnyt pitkän listan ent varapresidentti Al Goren kuuluisalla filmillä (joka ilmeisesti nähdään kohta Suomenkin televisiossa) esiintyvistä virheistä. Miksi tällaista propagandafilmiä saa markkinoida luotettavana dokumenttina maassa, jossa kansalaisia holhotaan savukerasioiden yms varoitustekseillä, alkoholin ostorajoituksella ennen klo 9:ää, tolkuttoman alhaisilla nopeusrajoituksilla, jne?
Onko Epämiellyttävää totuutta markkinoitu luotettavana dokumenttina? USA:n tyyliin tehtyä hypetystä, mutta perusasiat ovat joten kuten kunnossa. Missäs tällainen lista muuten on nähtävillä? Lindzen on kyllä kirjoittanut asiasta artikkeleita, mutta enpä ole nähnyt kyseiseltä henkilöltä mitään listaa. Lindzen on varsin kritisoitu henkilö, ei pelkästään johtuen hänen väitteistään, joiden mukaan tupakoinnin ja syövän yhteys on hatara.
16. Ajankohtaisen Kakkosen ilmastonmuutosillasta jopa johtavat poliitikot puhuivat energiansäästölampuista, ja ohjelmassa viitattiin Australiaan jossa hehkulamput kiellettiin. Australia on lähempänä päiväntasaajaa ja yöt ovat pimeämpiä, joten siellä valaistusta käytetään lämpimällä säällä, jopa niin lämpimällä että rakennuksissa on lämmityksen asemesta ilmastoitilaitteet (jäähdytyslaitteet). Suomessa talvella käytettävät hehkulamput toimivat lämmityksen apuna, eli tilanne on täysin päinvastainen kuin Australiassa. Miksi tälläisista keskustellaan, mutta ei esim siitä kuinka se Etelä-Amerikassa rakenteilla oleva paperitehdas tulee kuluttamaan valtavan määrän sademetsästä eli hiilidioksidinielusta hakattua puuta?
Etelä-Suomessa vanhojakaan taloja ei lämmitetä käytännössä lainkaan neljään kuukauteen (toukokuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin) kesäisin. Uudet matalaenergiatalot tarvitsevat lisälämmitystä vain 3kk vuodesta, joten niissä 75 % vuodesta hehkulamppujen lämpö menee harakoille. Lisäksi täytyy huomioida, että suora sähkölämmitys on todella tehoton, kallis ja epäekologinen tapa lämmittää asuntoja. Useimmissa uusissa taloissa on kaukolämpö, ilmalämpöpumppu, pellettipannu tai takka jne. joita käyttäen lämmittäminen on huomattavasti ekologisempaa, kuin suoralla sähkölämmityksellä lämmittäminen (josta hehkulamppujen lämmitysvaikutuksessa on kyse).

Jos tarkoitat tuolla paperitehtaalla Botnian hanketta, niin sen puupellot eivät käsittääkseni tule sademetsäalueelle. Jos olen väärässä, niin kertokaa siitä minulle.
17. Englannin ylähuoneen Lordi Nigel Lawson on kuulemma sanonut, että IPCC on niin viallinen prosessi, että se tulisi lakkauttaa. Miksi brittiläisillä poliitikoilla on enemmän rohkeutta kuin suomalaisilla sopuleilla?
Lawsonilla ei ole minkäännäköistä tieteellistä pätevyyttä ilmastonmuutoksesta keskusteluun. Brittien hallitus teetti tutkimuksen ilmastonmuutoksen haitoista, ja tutkimuksen lopputulema oli täysin päivastainen Lawsonin väitteisiin, jotka eivät perustu tieteelliseen aineistoon.

Aiheesta kirjoittaa myös RealClimate artikkelissaan. Kannattaa tutustua.
18. Palkittu ranskalainen geofyysikko Claude Allegre oli eräs niistä 1500:stä tiedemiehestä, jotka vuonna 1992 allekirjoittivat julistuksen huolestaan ilmastonmuutoksen suhteen. Tutkittuaan pitkään aiheeseen liittyviä tieteellisiä todisteita hän muutti mielensä ja on siis nykyään innokas ilmastoskeptikko. Jos ilmastonmuutos ja varsinkin hiilidioksiditeoria eli ihmisten syyllisyys on niin selvä asia, niin miksi yhä useammat tiedemiehet ovat eri mieltä?
Miten niin yhä useammat? Paljon suurempi osa skeptikoista on myöntynyt tieteelliseen näkemykseen ilmastonmuutoksesta kuin mitä tieteellisen näkemyksen puoltajia on ryhtynyt vastustajiksi. Tämänhetkinen lista valtaosan tutkijoista näkemyksen jättäneistä on melkoisen lyhyt. Vai onko niitä enemmänkin? Kertokaa minulle, jos on!
19. NOAA:n mukaan (uutinen 14.7.2006) Alaska jäähtyy. Prof Duncan Wingmanin mukaan etelänapamantereen jäätikkö kasvaa, ja edellä viittaisin pohjoisnapaan ja Gröönlannin jäätikköön. Miten nämä uutiset, joista ainakin osa julkaistu jopa vertaisarviointikäytäntöä noudattavissa tiedelehdissä (toisin kuin IPCC:n poliittiset raportit), sopivat yhteen väitetyn lämpenemisen kanssa?
Alaska ei todellakaan jäähdy. Lämpötila alaskassa oli alkuvuonna 2006 alempi kuin viime vuosituhannen lopulla, kuten uutinen kertoo, mikä ei kuitenkaan kerro pitkän aikavälin arvioista yhtään mitään. Pitkän aikavälin tarkastelu osoittaa, että Alaska on lämmennyt. Esim. Hesarin artikkeli aiheesta kertoo paljon:

”Alaskan suurimman kaupungin Anchoragen lämpötila on vuosien 1917-76 keskiarvosta noussut vuosiin 1977-2006 verrattuna 5,3 celsiusastetta.”
20. Paleoklimatologi ja geologian professori Bob Carterin mukaan ilmaston lämpeneminen pysähtyi jo vuonna 1998, eikä ihmisellä ole mitään merkittävää osuutta ilmastonmuutokseen. Kommenttia?
On kommenttia. Katso vaikka 5 vuoden keskiarvolämpötilan muutosta vuodesta 1998 Skeptical Sciencen artikkelista (globaalin lämpötilan kehitystä ei katsota siten, että valitaan lähtökohdaksi ennätysvuosi vaan katsotaan useamman vuoden keskiarvoja, koska tällöin nähdään trendi). Trendi osoittaa, että 5 vuoden keskiarvo on noussut välillä 1998-7/2007 noin 0,16 astetta vuosikymmenessä eli suunnilleen samaa tahtia kuin aiempina vuosikymmeninä.
21. Ilmastonmuutoskohusta ainoa hyötyvä teollisuudenala tuntuu olevan ydinvoimateollisuus. Kun otetaan huomioon jatkuvat uutiset eri aloilla ilmenevästä lahjonnasta ja korruptiosta, kuinka voimme luottaa siihen että ydinvoimateollisuus ei ole edistänyt fossiilisten polttoaineiden mustamaalaamista?
Ydinvoimateollisuus ei ole kovin suuri voittaja. Paljon suurempia voittajia ovat uusiutuvien energianlähteiden kehittäjät, jotka ajavat samalla maita energiaomavaraisuuteen. Mitään todisteita ydinvoimateollisuuden ilmastonmuutoslobbauksen vaikutuksesta tieteeseen ei ole nähtävillä. Tieteellinen näkemys asiasta perustuu tutkimuksiin, ei ydinvoimarahoihin. Todella monet teollisuudenalat hyötyvät ilmastonmuutoksesta, esim. tuulivoiman tuotanto, puuteollisuus, energiaa säästävät teknologiat (kuten esim. taajuusmuuttajien tuottajat, Suomessa on kyseisestä teknologiasta huippuosaamista ja suuri osuus globaaleista markkinoista, esim. ABB). Lisäksi energiansäästöhankkeet ovat todella usein pitkällä tähtäimellä investoijille myös rahallisesti kannattavia, joten voittajia on todella paljon, häviäjiä paljon vähemmän.
22. Kuinka suuri osa edellä esittämistäni faktoista ja väitteistä oli sinulle uusia? Kuinka huolellisesti olet perehtynyt ilmastonmuutoksen todisteisiin ja vastapuolen todisteisiin?
Väittämistäsi asioista todella harva oli uusi. Olen perehtynyt todella paljon ilmastonmuutoksen todisteisiin, ja minä luotan tieteelliseen näkemykseen ilmastonmuutoksesta samoin, kuin luotan tieteelliseen näkemykseen ihmisen ruokavaliosta, evoluutiosta sekä luonnontieteistä ylipäätään.
23. Julkisuudessa käytetään nykyään lähes aina termiä "ilmastonmuutos" aiemmin yleisemmän termin "ilmaston lämpeneminen" asemesta. Ei kai tämä vain johtu siitä, että lausuntoja aiheesta esittävät ottavat itsekin, tietoisesti tai alitajuisesti, huomioon mahdollisuuden, että muutos onkin ihan toiseen suuntaan?
Ilmastonmuutos käsitteenä sisältää paljon muutakin kuin pelkästään lämpötilojen kohoamista. Ilmastolla tarkoitetaan myös sademääriä, tuulisuutta, myrskyjä, vesistöalueiden esiintymistä jnejne. Ilmaston lämpeneminen ei kuvaa muutoksia kovin hyvin. Käytännössä mitkään viime aikaiset rekonstruktiot eivät näytä jäähtymistä.
24. Maallikoille suunnatussa tiedelehdessä nimeltä Tieteen Kuvalehti on uusimmassa numerossa (7/2007) nelisivuinen artikkeli Henrik Svenskmarkin tutkimustuloksista. Tätä ennen en ole nähnyt hiilidioksiditeorian vaihtoehtoja ja tai sen kritiikkiä muissa suomalaisissa tiedotusvälineissä lukuunottamatta TV1:n MOT-ohjelmaa. Artikkeli vaikuttaa siis olevan jonkinlainen läpimurto meille virallista totuutta pitkään kritisoineille. Millaisia ajatuksia tämä
läpimurto herättää sinussa?
Mikä ihmeen läpimurto? Tieteen Kuvalehdessä on ollut vähemmistön näkemyksiä tieteestä aina (esim. sielun paikka aivojen sijaan sydämessä yms). Hiilidioksiditeorian vaihtoehtoja on näkynyt mediassa vaikka kuinka, onko esim. nimi Ahlbeck sinulle tuttu?
25. YK:n FAO:n mukaan karjankasvatus tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin liikenne. Miksei lehmille ja muille eläimille määrätä käyttömaksuja ja muita veroja? Miksi autot, ja etenkin köyhät yksityisautoilijat ja autoharrastajat ovat se ryhmä, jota syytetään kaikesta ja jonka maksettavaksi kaikki päätyy?
Tästä olen ihan samaa mieltä. Veroa tuotantoeläimille on jo esim. Uudessa Seelannissa ehdotettu. Muutenkin yksityistyisautoilijat ovat jo kaikkein rankimmin verotettu ihmisryhmä. Autoilu on monen työnteolle (ja työhön pääsemiselle) elinehto, joten kaikkien rankaisemisen sijaan pitäisi keskittyä kannustamaan siirtymään mahdollisimman ekologisiin autoihin. Kirjoitin aiheesta pitkän jutun blogissani aiemmin. Sen sijaan hallitus tekee täysin päinvastaisia ratkaisuja nostamalla dieselveroa enemmän kuin bensaveroa. Perusteluin tuli mm. se, että "kun dieselit kuluttavat muutenkin vähemmän, niin sen takia dieselin veroa pitää nostaa enemmän että veronkorotus kohdistuu samalla lailla diesel- ja bensa-autoilijoihin". (ei sanatarkka sitaatti, mutta Turun Sanomissa oli VVM perustellut päätöksen suunnilleen näin).

Jos bensa- ja dieselvero edes käytettäisiin ilmastonmuutoksen torjumiseen, olisi veronkorotuksille jonkinnäköisiä perusteita. Muutaman kympin kustannusten lisääntyminen tuntuu yksinhuoltajaäidin kukkarossa, jos auto on pakko olla, mutta se ei tunnu missään 50 000 euron citymaasturin ostajan lompakossa. Vero haittaa pienituloisimpia haja-asutusalueella eläviä, mutta ei käytännössä kannusta hankkimana ekologisempia autoja.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen blogi! Siksi päädynkin esittämään kysymyksen tämän blogin lukijoille. Miten voi laskea tai osaako joku laskea onko saastuttavampaa asua talossa vai esim. kiertää asuntoautolla Eurooppaa vuosi?
Faktoja:
Olemme 5 henkinen perhe ja asumme 200m2 omakotitalossa jossa on vesikiertoinen turvelämmitys. Taloa lämmitetään lokakuusta - toukokuun alkuun. Muuten ei ollenkaan. Taloudessa on yksi vesiboileri 150 ltr. Sähköä kuluu vuodessa n.12000 kWh vettä n. 150 kuutiota. Olemme 95% kasvissyöjiä. Se 5% tulee pääsääntöisesti tonnikalasta ja joskus kanasta muusta vaaleasta lihasta. Punaista lihaa meillä ei syödä. Meillä on tällä hetkellä 2 autoa. GMC-vandura (diesel) ja Opel Astra vm. 90. Kilometrejä vuodessa noilla tulee yhteensä n. 25.000. Eipä näillä tiedoilla juurikaan tarkkaa saa laskettua paljonko saastutamme vuodessa mutta suuntaa antava tieto se on. Nyt jos lähtisimme kiertämään vuodeksi eurooppaa yhdistelmällä matkailuauto ja perään vaunu. Pyrkisimme ostamaan ruoan matkalla suoraan tuottajilta, ja elämään muutenkin ekologisesti kaikin muun tavoin. Suurin todellinen saastuttaminen olisi siis se kulkeminen matkailuautolla. Itse kun mietin kokonaisuutta niin väitän että kiertäminen on ekologisempaa kuin asuminen nykyisessä talossa ja kuluttamalla tottumuksiemme mukaan. Olisi kuitenkin kiva tehdä perusteellinen laskelma ja saada todelliset faktat pöytään. Niin ja yksi asia vielä. Ennen kuin lähtisimme myisimme koko omaisuutemme pois ja irtisanoisimme vuokrasopimuksemme joten meillä ei ns. ole kuluja kotisuomessa. Pyydän kommentteja asiaan. osaisiko joku kertoa missä tällaisen laskelman voisi teetättää? Haluaisiko joku tehdä? kaikki keskustelu on tervetullutta. T: Olenko onnellinen vai olenko kulutusyhteiskunnan tuotos onnellisuudesta?

Tuukka kirjoitti...

Kiitos palautteesta!

Autoilun päästöjä voi laskea melko helposti. 1 litra bensiiniä tuottaa palaessaan 2350 g hiilidioksidia, 1 litra dieseliä tuottaa palaessaan 2660 g.

Tuohon voi laskea lisää 10-20 % "well to wheel" -lukua, eli öljyn pumppauksen, logistiikan ja prosessoinnin päästöt.

Eri energiamuotojen CO2-päästöt löytyvät wikipediasta artikkelista "Tuulivoima" tai "Ydinvoima" (graafi oikeassa laidassa).

Ruoan ekologisuuden tarkkoja arvoja on hankala laskea, mutta esim. omassa blogissani käsittelin asiaa artikkelissa, joka löytyy ylälaidan blogin omalla hakukoneella hakusanalla "tomaatit" :)

Tarkkoja lukuja sanomatta heittäisin mutu-tuntumalta että Keski-Euroopassa autolla reissaaminen ja eläminen olisi huomattavasti ekologisempaa kuin Suomessa isossa omakotitalossa eläminen. Tosin lapsille voisi tulla ongelma siitä, ettei ole pysyviä kavereita...

Yhtä kaikki, erittäin mielenkiintoinen idea!

Anonyymi kirjoitti...

Edellä viitattiin RealClimate sivustoon.

Tiedättekö että sivuston keskeisen henkilön Michael E. Mann:n HockeyStick tutkimus on paljastunut täysin pätemättömäksi. Joku voisi jopa sanoa että se on huijausta.

Suosittelen tutustumaan www.climateaudit.org sivustoon.

Tuukka kirjoitti...

Tiedätkö, että tutkimuksen kuvaaja ei McIntyren löytämien virheiden jälkeen muuttunut juuri yhtään mihinkään, eikä herralla ole ollut Mannin uudempien rekonstruktioiden kritisoimisessa enää kovin kummoisia aseita (lähinnä todennut koko alan olevan huuhaata). Lisäksi aiheesta on tehty kymmeniä muitakin rekonstruktioita, jotka käytännössä kaikki mahtuvat hyvin alkuperäisen lätkämailakuvaajan virhemarginaaleihin.

Käsittelen lähteitä ja myös tuota climateaudittia joulukuun kirjoituksissani, toiseksi uusimmassa tällä hetkellä. Heti joulun toivotusten jälkeen.

Huomautan myös tähänkin, että climateauditin pitäjällä ei ole pätevää koulutusta ilmastoasioissa ja hän on koko elämänsä aikana saanut vain pari hassua vertaisarvioitua tutkimusta läpi, mikä on käsittämättömän vähän henkilölle, joka on noinkin kauan tehnyt tutkimusta.

Jos et Mannin tutkimuksista tykkää, katso muita tutkimuksia. Mutta vain vertaisarvioituja ja ota myös selvää, millaista kritiikkiä ne ovat saaneet osakseen.

Ja tuo lätkämailakuvaajahan on toisaan vuodelta 1998. Kuinkahan monta vuosikymmentä kyseisestä kuvaajasta jaksetaan hokea, kuinka suurta huijausta se oli?

Mannin projektiot (tehty vuonna 1988) tähän päivään lämpenemisestä ovat osuneet hämmästyttävän hyvin yhteen todetun lämpenemisen kanssa. Mann on pelkästään tänä vuonna saanut tähän mennessä 10 julkaisua läpi arvostettuihin julkaisuihin. Tyypin pitäminen pelkkänä huijarina on aika paksu väite.