keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Elintarvikkeiden MIPS-arvoja

Olut on ekologista. Kuvan käyttöoikeudet.

MIPS on lyhenne sanoista material input per unit of service. Sillä mitataan sitä, kuinka paljon luonnonvaroja tietyn tuotteen tai palvelun tuottaminen kuluttaa.

Lyhyestä virsi kaunis, katsokaa täältä Teknillisen korkeakoulun Tommi Kauppisen luentomateriaali Suomen teollisen ekologian seuran seminaarista "Materiaalivirrat ja kulutus – kestävän kehityksen uudet haasteet". Siinä esitellään arkipäiväisille ruoka-aineille MIPS-lukuja bioottisille ja abioottisille aineille, eli siis eloperäisten ja elottomien aineiden kulutus sekä veden, ilman, eroosion ja maanperän käyttö tuotteita valmistettaessa.

Luvuissa otetaan mukaan koko tuotantoketju mahdollisimman tarkkaan, siis myös logistiikka, työkoneiden tuotanto ja käyttö sekä muut ympäristöä rasittavat tekijät.

Ekologisimmat tuotteet (TMR-indeksillä, selitetty luentokalvoissa: abioottinen, bioottinen ja eroosio laskettuna)

- Peruna (2)
- Soija (3) (huolimatta siitä, että tuotu Brasiliasta asti)
- Leipä (3)
- OLUT! (2)
- Omena (2)
- Marjat (3)

Epäekologisimmat samalla indeksillä:

- Voi (38)
- Juusto (43)
- Naudanliha (46)
- Ruokaöljyt (29-30)
- Sianliha (21)
- Broileri (13)
- Kananmuna (11)
- Kurkku (15) (ympärivuotinen, suurin osa ympäristövaikutuksesta tulee talvella kasvihuoneessa tuotettaessa)

Kyseisen indeksin mukaan siis kilo soijapapuja aiheuttaa ympäristökuormitusta saman verran kuin noin 65 grammaa naudanlihaa. Tai toisin päin, kilo naudanlihaa aiheuttaa saman verran ympäristökuormitusta kuin yli 15 kiloa soijaa. Proteiinia on soijassa noin kaksi kertaa enemmän. Jos kiinnostaa, ruokien ravintosisällöt Kansanterveyslaitoksen Fineli-tietokannasta. Haulla löytyvät useimmat Suomessa syötävät tuotteet.

Huomatkaa, että juuston ja naudanlihan tapauksessa kannattaa muistaa myös kasvihuonepäästöt, joista olenkin linkitellyt jo aiemminkin, mutta teen sen taas. FAO:n raportti siitä, kuinka karjatalous aiheuttaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin koko maailman liikenne ja logistiikka.

Jos kiinnostaa, seminaarin muut materiaalit ovat järjestäjien kotisivuilla täällä. Ja rakkaalle siskolleni kiitos materiaalilinkistä!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos ihminen olisi suunniteltu syömään pelkästään kasviksia, elimistömme olisi suunniteltu saamaan kasviksista enemmän irti. Ainiin, ja sit ihan miehenä kannattaa muistaa soijan vaikutus terveyteen; soijassa on paljon kasviestrogeenia, joten ei se kyllä hyvää tee.

Lisäksi olisi kiva tietää mistä nuo luvut on vedetty? Hatusta? Miten marjoissa voi olla yhtä pieni "mips"-luku kuin soijassa. Se on kyllä järjenvastaista. Miten tuo "mips"-luku ylipäätään on laskettu?

Tuukka kirjoitti...

Katso tuon sivun lopusta:

http://www.vegsource.com/veg_faq/comparative.htm

..lista ihmisen fysiologisista ominaisuuksista verrattuna kasvin- seka- ja lihansyöjäeläimiin.

Minä ainakin saan kasviksista varsin hyvin irti. Olen melkein ylipainoinen vaikka mahaa ei ole lainkaan, eikä rasvaa liiaksi muutenkaan.

Jos soija pelottaa, voi ihan hyvin myös vegaanina elää ilman soijaa. Sen väitetyt riskit miehille ovat kuitenkin lihateollisuuden teettämien "tutkimusten" (syötetään monikymmenkertaisia määriä fytoestrogeeneja rotille että saadaan merkitseviä tuloksia) aiheuttamia pelkoja. Soijan ihmeparannusvaikutkset taas ovat soijateollisuuden huuhaaväitteitä.

Soijan todellinen luonne käydään läpi täällä:

http://www.t-nation.com/article/most_recent/soy_whats_the_big_deal

Marjojen kasvatus vaatii myös pinta-alaa. Jos katsot nuo kalvot läpi niin selviää aika hyvin mistä MIPS:ssä on kyse. Ja jos ei riitä niin googlella menetelmästä löytää niin paljon tietoa kuin ikinä jaksaa lukea.

Anonyymi kirjoitti...

Syökää ihmiset Suomessa kasvatettua härkäpapua sen soijan sijasta, sitä ei
tarvitse ulkomailta tuoda, sen valkuaispitoisuus on hyvin korkea ja sitä
kasvattamalla lannoittuvat pellot myöskin
ekologisesti. Sitä paitsi se on hyvänmakuistakin.

Täysin turhaa tuoda soijaa tänne, kun meillä on härkäpapu.